Jeli moguće?

798

penzijŠtedjeli su 10 godina i s 30 otišli u mirovinu. Jeremy Jacobson i njegova supruga Winnie Tseng prije 13 godina odlučili su početi štedjeti za budućnost. Samo 10 godina nakon te odluke u rukama su imali milijune. Prije 13 godina Jeremy Jacobson i njegova supruga Winnie Tseng odlučili su se ozbiljno prihvatiti štednje za budućnost. Toliko ozbiljno da to nije uključivalo stavljanje “mrvica sa strane” već promjenu cijelog životnog stila s ciljem da se uštedi što više novca za mirovinu. 

Točno 10 godina nakon što su počeli štedjeti dali su otkaz u svojim kompanijama i službeno otišli u mirovinu. Posljednje tri godine cijelo vrijeme provode putujući svijetom, od Meksika i Gvatemale do Tajvana i Belizea, piše Business Insider.

Jeremy i Winnie i dalje su u svojim 30-ima, a nedavno su dobili i dijete. Dok su radili zajedno su zarađivali 135.000 dolara godišnje (oko milijun kuna), a sada su odlučili otkriti kako im je uspjelo otići u mirovinu i osigurati si dovoljne količine novca do kraja života.

– Kako bi uštedjeli velike iznose prvo smo razmislili na što smo najviše trošili. To su, prije svega, prijevoz (automobil), stanovanje, hrana i zabava. Kad smo to stavili na papir, odlučili smo kupiti bicikl i koristiti javni prijevoz, živjeli smo u manjem stanu, a umjesto u restoranima jeli smo kod kuće, sami smo pripremali hranu. Tako smo uštedjeli zaista jako puno – ispričali su Jeremy i Winnie.

Zahvaljujući godinama odricanja, ovaj par sada živi s 4000 dolara mjesečno (oko 28.000 kuna). Svima poručuju kako ne moraju raditi 40 godina da bi se umirovili.

– Ne morate dobiti na lotu niti na dionicama. Ušteđevinu možete stvoriti na način na koji smo ju mi stvorili – kažu Jeremy i Winnie. piše