Imaju ključ

1118

vitaminpDovoljno je samo promijeniti životnu okolinu. Znanstvenici otkrili kako možete radikalno produljiti život bez imalo fizičkih napora. Priroda zaista ima blagotvoran utjecaj na zdravlje i mogla bi vam produljiti život, pokazuje to nova studija objavljena u Environmental Health Perspectives magazinu.

U područjima koja obiluju biljnom vegetacijom bilježi se 12 posto manje smrtnih slučajeva nego u područjima s niskom razinom vegetacije. Istraživanje se oslonilo na podatke uglednog sveučilišta Harvard koje je tijekom dugogodišnjeg istraživanja prikupilo zdravstvene podatke za više od 100.000 registriranih medicinskih sestara u Americi. Istraživanje pod nazivom Nurses’ Health Study započeto 1976. godine financirao je National Institute of Health, a podaci o zdravstvenim djelatnicama prikupljali su se svake dvije godine.

Nova studija analizirala je podatke prikupljene u razdoblju od 2000. do 2008. godine, a istraživači su s posebnim interesom pratili smrtne slučajeve i njihov uzrok. Znanstvenici su također koristili i satelitske podatke kako bi saznali količinu vegetacije koja okružuje dom ispitanika tijekom vremena studije.

Mjesta sa zelenim površinama smatraju se zdravijima i prisutnost vegetacije pomaže zrak održati čistim. Zelene površine poput parkova mogu pomoći ljudima i ohrabriti ih da izađu van, vježbaju i druže se s drugim ljudima, a upravo ti faktori mogu poboljšati cjelokupno zdravlje osobe, kažu stručnjaci.

Postoji nekoliko teorija o utjecaju prirode na mentalno zdravlje, jedna od njih poznata je kao ‘biophilia’ koju zagovara ugledni biolog E.O. Wilson. Ova teorija smatra kako smo kroz evoluciju tijekom većine našega postojanja bili dio prirode i nešto od te povezanosti s prirodom još uvijek je ostalo u nama.

Blagotvorno djelovanje prirode je potvrđeno, no još uvijek nije jasno kojim mehanizmima boravak u prirodi može poboljšati zdravlje.

– Je li to samo pogled kroz prozor ili trebate izaći van i prošetati među drvećem? Može li mali grm učiniti taj trik ili trebate cijelo drvo? Puno je pitanja o mehanizmu na koji priroda djeluje i o tome koji oblik kontakta s prirodom daje najbolje rezultate – rekao je Howard Frumkin, dekan sveučilišta za javno zdravlje u Washingtonu.

Voditelj istraživanja Peter James i njegov tim nadaju se kako će u istraživanjima koja slijede pružiti odgovore na ova pitanja, a do tada svima savjetuju povećanu dozu ‘vitamina P’ – prirode. piše