Ljekoviti pčelinji proizvod

81

propolisPropolis smanjuje rizik od raka pluća i ima pozitivan učinak na zdravlje želuca. Osim toga, propolis podupire i zdravlje jetre i bubrega, pa stoga ima ulogu u učinkovitoj detoksikaciji organizma.

U naše moderno doba kada se mnogi oslanjaju na polugotovu i gotovu hranu, od koristi je pozitivan učinak propolisa na zdravlje želuca i debelog crijeva. Propolis podupire i zdravlje jetre i bubrega, pa stoga ima ulogu u učinkovitoj detoksikaciji organizma

Propolis je ljekoviti pčelinji proizvod osebujnog aromatičnog mirisa. Smolaste je konzistencije, žute do tamnosmeđe boje, a sadrži više od 300 različitih tvari. Uglavnom su to izlučevine biljaka i pčela te tvari koje se formiraju tijekom nastajanja propolisa. Prisutni su vosak, esencijalna ulja, pelud te organske tvari među kojima se ističu terpeni, aromatski aldehidi, aminokiseline, aromat-ske kiseline, esteri, šećeri i alkoholi. Prisutni su i mikronu-trijenti; vitamini B1, B2, B6, C i E te neke mineralne tvari. Sastav propolisa nije ujednačen pa se stoga ne može standardizirati.

Uvelike ovisi o klimatskim uvjetima, vegetaciji i podneblju. Tu su i flavonoidi antioksidativnog djelovanja za koje se znanstvenim studijama pokazalo da smanjuju rizik od raka pluća kod pušača. Zbog toga je propolis od koristi osjetljivim pasivnim pušačima; djeci i rekonvalescentima. Riječ propolis izvedenica je od grčkih riječi “pro”, što znači pred i “polis”, što znači grad, a to kazuje da on kao čuvar stoji pred košnicom, tj. pčelinjim gradom. Pčele ga koriste za popunjavanje oštećenja u košnici, čime ih štiti od vjetra, mikroorganizama itd.

Lijek protiv kašlja

Jedan od najstarijih narodnih recepata s medom je onaj protiv kašlja. Blago zagrijte šalicu mlijeka i dodajte mu jušnu žlicu meda. Napitak se pije prije spavanja. Važno je da temperatura mlijeka ne bude viša od 40°C jer tada med gubi ljekovita svojstva

Višestruko djelovanje

Ovaj se prirodni proizvod zbog bogatog sastava i specifičnog djelovanja koristio još u starom Egiptu, Mezopotamiji, Grčkoj i Rimu. U narodnoj medicini često se primjenjuje za jačanje imuniteta, zacjeljivanje rana, kod gljivičnih bolesti, tegoba usne šupljine, grlobolje i sl. Uspješnost primjene leži u njegovim antibakterijskim, antivirusnim, antitumorskim, antioksidativnim te protuupalnim svojstvima. Propolis se pokazao učinkovitim protiv bakterija rodova Staphylococcus i Streptococcus. Podupire djelovanje klasične terapije antibioticima, što može zahvaliti prisutnosti flavonoida i aromatskih kiselina. Od koristi je ljudima, može se reći, svih dobnih skupina. Valja naglasiti kako na antibakterijske sastojke propolisa bakterije ne razvijaju otpornost.

Štoviše, ima i antivirusno djelovanje pa pomaže i oboljelima od gripe. Djeluje protiv gljivica. Štiti kožu od neželjenog djelovanja UV zraka. U ovo naše moderno doba, kada se mnogi oslanjaju na polugotovu i gotovu hranu, od koristi je pozitivan učinak propolisa na zdravlje želuca i debelog crijeva. Propolis podupire zdravlje jetre i bubrega pa stoga ima ulogu i u učinkovitoj detoksikaciji organizma.

Važno je reći da propolis štiti usnu šupljinu, srce i bubrege tijekom primanja kemoterapije. Uz njega je terapija citostaticima i zračenjem uspješnija, što se pripisuje djelovanju estera kofeinske kiseline. Svima nam je sada jasno zašto se propolis često primjenjuje u izradi farmaceutskih proizvoda, u prvom redu dodataka prehrani i dermokozmetike.

Pomoć za dišni sustav

Aktivne komponente propolisa djeluju i protuupalno pa nas propolis čuva od štetnog djelovanja slobodnih radikala, nastalih uslijed različitih uzroka (npr. zračenja ili djelovanjem bakterija). K tome, propolis potiče stvaranje protuupalnih čimbenika istodobno smanjjući prisutnost tvari koje potenciraju upalnu reakciju. Upravo je stoga propolis od izuzetne pomoći kod respiratornih tegoba, primjerice kod kroničnog bronhitisa. Dodatno, svojim antioksidansima štiti srce oboljelih od šećerne bolesti, jer i tada dolazi do stvaranja slobodnih radikala.

Primjena propolisa

Sastavne tvari propolisa djeluju protiv različitih virusa: poliovirusa, rotavirusa, adenovirusa… K tome, znanstveno je potvrđena njegova učinkovitost u liječenju herpesa. Zato, već kod prvih simptoma ove neugodne pojave kapnite na usnicu malu količinu propolisa. Bit ćete iznenađeni njegovim učinkom. Herpes ćete zaskočiti u začetku i brže će se povući. Propolis može ublažiti grlobolju, no treba ga ipak umjereno uzimati. Prečesta primjena propolisa otopljenog u alkoholu može dodatno oštetiti ionako nadraženu sluznicu grla.

Treba paziti na rok trajnja

Med je jedna od najtrajnijih namirnica. Ipak, njegova kvaliteta stajanjem opada, a posebno se to odnosi na njegov antioksidativni kapacitet. Čak i relativno kratkim skladištenjem od šest mjeseci sadržaj antioksidanasa opada za 30 posto.

Budući da je med, moglo bi se reći, aktivna namirnica, preporuka je kupovati onaj koji je svježiji. Moguće je stoga da je jeftiniji med na našem tržištu nešto stariji. Kako bi se sačuvale nutritivne vrijednosti te antibakterijske i antioksidativne aktivnosti meda, valja ga držati na hladnom i tamnom mjestu. piše