Ta divna putovanja

1095

putoPariz je lijep, ali ovo su mjesta koja bi trebalo posjetiti u 2017. Godini. Nova godina donosi nove rezolucije. Osim loših navika kojih se želimo riješiti i vrlina na kojima želimo poraditi, nikako ne treba izostaviti putovanja.

Zašto? Zato što nas putovanje pa čak i ona kratka oplemenjuju i pomažu da napunimo baterije te lakše podnesemo sve obaveze koje su pred nama. Proljeće u Parizu, ljeto u Berlinu ili jesen u Barceloni, ako nas pitate, sve može. No, ponekad je potrebno otići i korak dalje te iskustvo divnih europskih gradova oplemeniti nekom pravom avanturom koje ćete se uvijek rado sjetiti.

Dakle, jeste li spremni za novo punjenje baterija? Odvojite malo vremena i krenite u vizualnu šetnju naših sedam destinacija, a zatim počnite planirati svoj odmor iz snova.

puto1

Samburu, Kenija

Ako postoji samo jedno iskustvo koje bismo svi trebali doživjeti u životu, onda je to safari. Sama brojnost životinja na ovim prostorima je izvan svakog očekivanja. Možete li samo zamisliti taj osjećaj koji se javlja u prisutnosti svih tih divnih stvorenja, od mudrih slonova do elegantnih žirafa? Sve one žive u Samburu u Keniji s velikim mačkama, gepardima i hijenama. Safari možete doživjeti sigurno zaštićeni u vozilu ili na leđima deva i svjedočiti očaravajućem pogledu od 360 stupnjeva. Možete biti sigurni da na svijetu ne postoji mjesto niti iskustvo poput ovog.

puto2

Mù Cang Châi, Vijetnam

Još jedan raj na zemlji smjestio se u ruralnom sjevernoistočnom dijelu Vijetnama. Rižinim poljima bogata brda nude zeleni panoramski pogled kilometrima dug i to je vjerojatno još jedna od najvažnijih emotivnih scenografija koju možete u svom životu doživjeti. Za potpuni doživljaj unajmite motor koji će vam omogućiti da s najviših vrhova ulovite pejzaže u punom sjaju. No, čarolija ne prestaje s prirodom, ona se nastavlja i u lokalnoj kulturi i ljudima koji žive tamo. Ovo je putovanje vrijedno svakog ušteđenog novčića. 

puto3

Holbox, Meksiko

Ako žudite za morem i razgledavanjem kulturnih znamenitosti, onda na svoj popis svakako stavite Holbox otok. Odmaranje i uživanje cijeli dan na suncu s margaritom u ruci dok gledate kristalno plave valove kako se ljuljuškaju na pješčanim bijelim plažama ili vožnja biciklom i istraživanje povijesne regije mogli bi biti pun pogodak. Naime, cijeli je otok dug 42 kilometra. Smješten na sjeverozapadu Meksika, Holbox otok također je utočište egzotičnih životinja kao što su kitopsina i flamingo. No, prava ljepota otok skrivena je u njegovoj nedostupnosti što ga čini ekskluzivnim i pomalo privatnim.

puto4

Namib pustinja, Namibija

No, ako zaista želite ove godine napraviti nešto drukčije, otputujte u Namibi pustinju. Unatoč tome što je jedan od najstarijih i najvećih pustinja (oko 55 milijuna godina), taj bezvodan krajolik zapravo obiluje raznolikim brojem biljaka i životinja, od kojih su mnoge jedinstvene za ovu regiju, uključujući planinske zebre i pustinjske slonove. Namib je osim toga poznat po dinama u obliku polumjeseca i bogatom crvenom pijesku koji se proteže na 805,00 četvornih kilometara. Ako mislite da su fotografije lijepe, ne propustite osobno doživjeti ovu nevjerojatnu prirodu. Prema Tripadvisor komentarima, to je kao da ste na drugom planetu. Namib pustinja san je svakog fotografa jer postoji bezbroj pustinjskih tura i izleta na quadu. No, sunce koje izranja iznad grimiznih dina definitivno je iskustvo koje treba doživjeti barem jednom u životu.

puto5

Palawan Otoci, Filipini

Pustinja nije ono što želite? Možda je onda prekrasan Palawan otok destinacija za vas. Huffington Post nazvao ga je jednim od najljepših otoka na svijetu, a bio je i na vrhu popisa Travel + Leisure 2014. godine, i to s dobrim razlogom. Ovaj ne tako razvikan komad raja treba vidjeti. Filipini možda nisu na tipičnom popisu tropskih otoka koje treba posjetiti zbog svoje nedostupnosti. Do otoka je moguće doći isključivo avionom ili brodom, ali svaki se trud i te kako isplati. Palawan je netaknut, nudi puno aktivnosti i prirodnih čuda, od stijena prekrivenih džunglom do plavo-zelenih laguna s najčišćom vodom koju ste ikada vidjeli. Ovo je pravi raj na zemlji.

puto6

Patagonija, Čile

Za potpuno isključenje i bijeg daleko čak i od svojih misli postoji jedno zajamčeno mjesto, i to je Patagonija u Čileu. Ova osamljena pustinja očarat će vas ledenim glečerima, smaragdnim jezerima i fjordovima, a njezini dramatični i prekrasni krajolici učinit će da vam vilica ispadne iz usta i zasigurno ćete ostati bez slobodne memorije na kameri. Pritom, nikako ne propustite Nacionalni park Torres del Paine i Ognjenu zemlju prepunu zelenih laguna i divljih životinja.

puto7

Sigiriya, Šri Lanka

Od tropskih otoka do pustinja, ovaj popis ima nešto za svakog avanturista. No, Sigiriya u Šri Lanki je za putnika koji žudi za lekcijom iz povijesti. Monumentalne kamene stepenice koje vode do granitnog vrha na UNESCO-vom su popisu i vrijedne su svakog truda. Svakako se popnite na Pidurangala stijenu i iz ptičje perspektive pogledajte povijesnu regiju. piše