Na Trešnjevci

44

tnovakPriznao da je 4 godine držao mrtvu majku u stanu: ‘Cijelo vrijeme sam ju planirao sahraniti…’

“Počeo sam piti kad sam u Poreču ostao bez posla. Pio sam crno vino, 1,5 litara pa naviše dnevno. Uz alkohol osjećao sam se u sasvim drugom svijetu. Bio sam usamljen, a u tim alkoholnim parama nije mi sve izgledalo tako strašno”, kaže Tibor Novak kojemu se sudi da nije prijavio smrt majke Adele (87) te da ju je četiri godine držao u stanu.

Novak je priznao krivnju za točke 2 i 3 optužnice, odnosno za povredu mira pokojnika i krivotvorenje isprave. Naveo je i da su ga četvorica cimera psihički, fizički i seksualno zlostavljala u ćeliji u Remetincu nakon što je završio u pritvoru. Također je izjavio da se ne osjeća krivim za točku 1 optužnice – ostavljanje u teškom položaju bliske osobe. Psihijatrici je ispričao da je majku sve vrijeme planirao sahraniti.

Na sud je doveden iz pritvora u Remetincu gdje se još uvijek nalazi, a obranu će iznijeti na kraju postupka. Neposredno će pozvati troje svjedoka i zatražit će od HZZO-a uvjerenje za rehabilitaciju za pokojnu Adelu Novak kako bi se vidjelo tko je podnio zahtjev da joj se odobri rehabilitacija kao i dokumentacija Stubičkih toplica kako bi se vidjeli je li odobrena rehabilitacija i liječenje i tko je to zatražio.

tnovak1

Obavit će se i sudsko medicinsko vještačenje o njezinom stanju nakon operacije bedrene kosti kako bi se saznalo je li je sin ostavio u teškom stanju ili nije. Od pokojnice je, naime, nakon četiri godine ostao samo djelomično mumificirani kostur, pa nikad nije točno utvrđen uzrok njezine smrti. Nije ga znao niti Tibor, koji je tek rekao da sumnja da je umrla od srca.

Podsjećamo, nakon što je umrla u prosincu 2012. godine, ostavio ju je na krevetu i njezino truplo prekrio plahtom. Tako su je i pronašli policajci sredinom studenoga prošle godine. Na krevetu ispod plahte ležao je ženski kostur odjeven u raspadnutu pidžamu koji je na sebi imao pelenu za odrasle za inkontinenciju. U sobu je nakon toga ušao samo još jednom i to, kako bi iz nje, izvukao svoj pisaći stol. Kako bi spriječio da bilo tko neželjen uđe u sobu i pronađe je, na vrata je postavio lokot, koji je zaključao, a plastičnu bravu dodatno je povezao PVC trakom.

Majčinu mirovinu, koje je sve te mjesece uredno sjedala na njezin račun, nije podizao jer za to nije ni bio opunomoćen. Tužiteljima je ispričao i kako je za majku dobro brinuo te da je ona, nakon izlaska iz bolnice 17. rujna 2012. gdje je završila zbog prijeloma kuka, bila potpuno nepokretna. Majčino truplo u stanu je bilo i 2013. godine dok je Tibor u Remetincu služio jednogodišnju kaznu zatvora zbog pronevjere 149.000 funti, odnosno 1,4 milijuna kuna, koje je podigao s računa tvrtke u kojoj je bio direktor. piše