Kakav pothvat!

705

saglana salchakCijela Rusija slavi djevojčicu sa šibicama iz Sibira. Na temperaturi od -34 stupnja propješačila 10-ak km kroz snijeg kako bi pomogla bolesnoj baki.

Četverogodišnja djevojčica koja je propješačila desetak kilometara kroz sibirsku divljinu kako bi pomogla bolesnoj baki proglašena je herojem u ruskoj republici Tuvi, dok će majku djevojčice kazneno goniti, piše The Guardian.

Saglana Salčak živjela je sa svojim bakom i djedom na njihovoj farmi u tajgama blizu granice s Mongolijom. Farma je udaljena više od 20 kilometara od najbližeg sela i osam kilometara od najbližeg susjeda.

Prošlog se mjeseca djevojčica probudila i uočila da se njezina 60-godišnja baka ne miče. Nakon što je popričala sa svojim slijepim djedom, odlučila je otići do prve sljedeće farme kako bi pokušala pomoći svojoj baki.

Saglana je sa sobom uzela samo kutiju šibica kako bi u slučaju nužde mogla zapaliti vatru te se u rano jutro otisnula na put po temperaturi od 34 Celzijeva stupnja ispod nule. Trebalo joj je nekoliko sati kako bi prehodala osam kilometara kroz snijeg na obali rijeke. Na svu sreću, nije zapela u snijegu koji joj je često dosezao prsa i nije susrela vukove koji su znali napadati stoku njezine bake i djeda.

‘Tuvom su se proširili vukovi’, rekao je Semjon Rubcov, šef regionalne organizacije za traganje i spašavanje za dnevne novine Komsomolskaja Pravda. ‘Oni jedu stoku – pastiri se žale na njih. Vrlo lako je mogla naletjeti na njih.’

Nakon napornih osam kilometara Saglana je skoro promašila kuću svojih susjeda zbog gustog grmlja i bila bi je promašila da je nisu uočili. Susjedi su odmah pozvali medicinsko osoblje iz obližnjeg sela, koje je, nakon što su pregledali djevojčicu, otišli u dom njezine bake. Kada su stigli, uvidjeli su da je baka umrla od srčanog udara.

Saglana je Komsomolskajoj Pravdi rekla da se nije bojala sama hodati šumom. ‘Samo sam hodala i hodala pa sam najzad stigla’, rekla je. Priznala je da joj je bilo jako hladno te da je od puta ogladnjela.

Premda se od puta i prehladila, Saglana se brzo oporavila u lokalnoj bolnici te sada živi u centru socijalne službe gdje je nedavno proslavila svoj peti rođendan. Lokalni mediji su je proglasili herojem. ‘Stanovnike okruga Tere-Kolski nije lako impresionirati pričama o životu u ekstremnim uvjetima u tajgama. Međutim, priča o pothvatu malene Saglane začudila je čak i starosjedioce u Kungurtugu, glavnom gradu okruga’, piše Tuva Online.

Saglanini majka i očuh brinu o vlastitom stadu konja u drugom dijelu regije. Ministarstvo za socijalnu politiku ponudilo je djevojčici i njezinoj majci Eleonori Salčak besplatan put u bolnicu kada se u svibnju vrati s ispaše.

Međutim, u nedjelju su istražitelji u Tuvi otvorili kazneni postupak protiv Saglanine majke zbog ugrožavanja života maloljetne osobe. ‘Znala je da baka i djed nisu bili u stanju jamčiti za sigurnost djeteta’, napisali su objavi za medije. Ako bude optužena, majka bi mogla u zatvoru provesti do godine dana. Istražitelji također navode da provjeravaju postupanje lokalnih dužnosnika u okrugu gdje djevojčica živi. piše