Radite li ovo? Doznajte prijete li vam proširene vene

779

prosirene vene.jpegMožete uzrokovati nastanak proširenih vena i ako nosite usku obuću i visoke potpetice te ako dugotrajno sjedite ili stojite.

Kako starimo, vene gube na elastičnosti, a krv se nakuplja u venama i one se povećavaju i postaju proširene ili varikozne. Proširene vene nastaju zbog oštećenja venskih zalistaka kod osoba koje su naslijedile njihovu osjetljiviju građu. 

prosirene vene1

Za većinu ljudi proširene vene su samo jednostavan estetski problem i ne uzrokuju nikakve smetnje, no mogu dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput emobolije pluća. Ako se venski zalisci oštete, dolazi do poremećaja protoka krvi te se ona zadržava u donjim dijelovima vena što uzrokuje širenje. U slučaju dugotrajnog zastoja dolazi i do upalnih promjena i do odumiranja tkiva.

Žene češće obolijevaju od muškaraca, svaka druga žena i svaki peti muškarac obole od “proširenih vena“, ali rizik raste i za vrijeme trudnoće uslijed hormonalnih promjena, korištenja kontracepcijske pilule, zamjenske hormonalne terapije u klimakteriju, pretilosti, spuštenih stopala ili nekih drugih koštano-mišićnih oštećenja.

Možete uzrokovati nastanak proširenih vena i ako nosite usku obuću i visoke potpetice te ako dugotrajno sjedite ili stojite. Simptomi nakoje biste trebali obratiti pozornost su otoci (edemi) nogu, umor i bol u nogama, trnci, pečenje, svrbež odnosno takozvani “sindrom teških nogu” koji se pojačava tijekom dana, a navečer kada legnemo se smiruje.  piše