Kako prepoznati svježe meso u trgovini

793

svjeze mesoOvo su četiri stvari na koje trebate obratiti pozornost. Meso u prodavaonice stiže u raznim oblicima i nije uvijek lako prepoznati koje je svježe i visokokvalitetno.

Otvorite oči i pregledajte meso koje vam se nađe u rukama jer njegov izgled mnogo toga otkriva.

Stručnjaci općenito predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakiranju, i njegov izgled može biti indikator kvalitete. Ovo su stavke na koje valja paziti prilikom kupnje:

Unutarmišićna mast

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elisabeth Roesicke iz Njemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po bijelim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Boja

Idealna boja ovisi o tome o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svijetla, ali ne bijela. Jednako kao i meso peradi. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno blijedoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bježati, naglašava Roesicke.

Voda

Ako se kupuje pakirano meso, u njemu ne smije biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro, rekla je Roesicke.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu provjeru je li pakirano meso još uvijek svježe. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne smije ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati. piše