4 razloga zbog kojih bi trebali jesti više indijskih oraščića

749

indijski orasiciOrašaste plodove u posljednje vrijeme možemo pronaći doslovno svugdje, a sve se češće spominju i u kontekstu zdrave prehrane.

No kada bi morali odabrati samo jednu vrstu orašastih plodova koju ćete konzumirati, to bi svakako trebali biti indijski oraščići. Zašto? Najkraće rečeno, indijski oraščići prepuni su zdravstvenih koristi koje jednostavno ne smijete ignorirati. U nastavku donosimo samo neke od njih.

Indijski oraščići dobri su za vašu kožu, kosu i kosti

Jedna šaka indijskih oraščića (otprilike jedna četvrtina šalice) zadovoljit će čak 98% preporučene dnevne potrebe za bakrom! Iako se može činiti čudnim konzumirati bakar, on je vrlo važan za proizvodnju melanina, koji je vrlo bitan za proizvodnju pigmenata kože i kose. Indijski oraščići također su bogati željezom i magnezijem, koji su ključni za održavanje zdravih kostiju.

indijski orasici1

Indijski oraščići bogati su proteinima

Baš kao i većina orašastih plodova, indijski oraščići odličan su način da zadovoljite dnevnu potrebu vašeg organizma za proteinima. Jedna šaka indijskih oraščića sadrži čak 5 grama proteina, stoga su čak i male porcije vrlo korisne i bogate nutrijentima. Također, indijski oraščići odlična su grickalica nakon tjelovježbe.

Indijske oraščiće lako možete uključiti u svoje obroke

Indijski oraščići bez sumnje su najraznovrsniji orašasti plodovi. Možete ih ubaciti u zdjelu zobene kaše ili smoothie kako bi obogatili svoj doručak, salati za zdravi ručak, ili ubaciti u prženo jelo za večeru. Opcije su gotovo beskrajne.

Indijski oraščići prepuni su dobrih masti

indijski orasici2

Vjerojatno ste već čuli da su indijski oraščići među najmasnijim orašastim plodovima, no važno je razumijeti o kakvim mastima se radi. Čak 82% ovih masnoća zapravo su nezasićene masne kiseline, od čega je 66% mononezasićenih. Drugim riječima, riječ je o vrlo zdravim masnoćama koje umanjuju rizik od raznih srčanih oboljenja. piše