Najveći mitovi o lošem zadahu

898

zadah iz ustaEvo gdje griješite i što su vas potpuno krivo naučili! Claudia Hammond dobila je zadatak otići kod liječnika i otkriti znanost koja stoji iza (lošeg) zadaha, a na tom putu je saznala mnoge pogrešne predodžbe koje imamo o njemu, kao i sve što radimo pogrešno da ga se riješimo.

Za BBC Future donosi pregled najčešćih mitova – koje je vrijeme razbiti.

  • 1. Mit: Ako izdahneš u šaku i odmah pomirišeš, možeš osjetiti imaš li loš dah

Problem kod ove ‘motode provjere’ je što na taj način ne izdišete zrak na način na koji to radite kad pričate s nekim. Najčešće ne osjetite ‘mirise’ koji dolaze sa stražnjeg dijela jezika, a na kojem itekako mogu nakupiti bakterije koje uzrokuju loš dah. Možda je bolje da jednostavno pitate osobu od povjerenja da vam kaže iskreno kako biste na tome mogli poraditi!

  • 2. Mit: Ako imate loš zadah, to otkriva neku bolest od koje već bolujete

Iako je istina da je simptom jako lošeg zadaha mogući pokazatelje neke bolesti, nije istina da je to isključivi dokaz da nešto ozbiljno nije u redu s vašim tijelom. Loš zadah može biti i privremen jer ste pojeli hranu koja ga je uzrokovala ili se još uvijek razgrađuje. No, liječnici se ipak slažu da ako duže vrijeme imate loš zadah ne bi bilo loše otići zubaru na pregled. Moguće je, naime, da su vam primjerice pokvareni zubi ili upaljene desni.

  • 3. Mit: Vodica za usta uvijek je pravo rješenje

Mnogi ljudi vjeruju da je dovoljno tu i tamo isprati usta vodicom, ili uzeti žvakaću gumu. Ove su metode ipak kratke i neće čudesno riješiti problem. Naime, ako se riješite “previše bakterija”, stvari bi mogle postati gore, jer je dio njih zadužen i za to da nam probava funkcionira normalno. Zato je učinkovitija metoda – piti više (prave) vode. Voda će pomoći u razgradnji ‘loših’ bakterija.

  • 4. Mit: Bakterije u ustima su loša stvar

Svaki čovjek u ustima ima između 100 i 200 mikroba, koji kao i mnoge bakterije u cijelom našem tijelu imaju svoju ulogu. Bakterije nas primarno štite i ‘spašavaju’ od bolesti i drugih bakterija iz okoline, a zato i bakterije u ustima ne predstavljaju same po sebi ništa loše. Najbitniji savjeti kojima ćete si pomoći da nemate loš zadah su: uravnotežena prehrana (uključujući doručak koji nije uvijek nešto iz pekare), puno vode, redovito i temeljito pranje zubi i izbjegavanje pušenja.  piše