Ugledni stomatolog ‘Često mi u ordinaciju s pokvarenim zubima dolaze i ljudi koji ih redovito peru i koriste konac. Evo u čemu griješe’

1129

nam dentalKada je posrijedi dentalno zdravlje, uz zubni konac i pastu za zube jako je važno voditi računa i o namirnicama koje regeneriraju zube, smatra australski stomatolog.

Avokado je dobar za sjajnu kožu, proteini za izgradnju mišića, a za zdravlje zuba osim svakodnevne upotrebe konca za zube i njihova obaveznog pranja dvaput dnevno treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, upozorio je dr. Steven Lin, otkrivši da su na popisu namirnica koje čuvaju dentalno zdravlje maslac, salama i mekani sirevi.

Na svojoj internetskoj stranici piše kako brojni pacijenti koji redovito dva ili više puta dnevno peru zube i koriste konac češće završe na zubarskom stolcu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba.

Tvrdi da to ovisi o namirnicama koje unosimo u organizam.

“Zubi su vitalni, živi organi i zahtijevaju pravilnu prehranu kako bi se regenerirali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane oni će se boriti da ostanu cijeli i neoštećeni”, kaže australski stomatolog.

Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerirati prirodnim putem i bit će čvrsti i zdravi. No, ako zdravi nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine spriječit će taj prirodni proces te utjecati na brže propadanje zuba.

“Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša prehrana, nažalost prevladava u modernoj zapadnjačkoj prehrani”, kazao je dr. Lin.

Da bi zubi bili zdravi u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su A, D, K2 i E vitamin.

Vitamin A naći ćete u junećoj jetrici, ribi, mlijeku i jajima, vitamin D u masnim ribama, gljivama, punomasnim mliječnim proizvodima. Vitamina K2 ima puno u mekanim sirevima, jajima, maslacu, jetricama i salami, a vitamina E u špinatu, brokuli i orasima.

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica, jer utječu na mišiće vilice te potiču žvakanje i lučenje sline, a slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primjer takve hrane je celer. Ne samo da zahtijeva dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba.

Dakle, uravnotežena, hranjiva prehrana rezultirat će zdravim zubima, vitkim tijelom i sjajnom kožom.  piše