Hoće li misterij dementne starice ikada biti riješen?

809

florence harris jSuprug ju je u noći davne 1975., ostavio ispred bolnice, a pronašli su je nakon 40 godina.

Izbledjela fotografija i priznanje starice u kolicima konačno su dali odgovor na sudbinu žene nestale prije 42 godine.

Detektivi su prošloga mjeseca ušli u trag 78-godišnjoj ženi oboljeloj od demencije koja je nestala 1975. godine, a utvrđivanu identiteta pomogla je njezina fotografija od prije četiri desetljeća.

Florence ‘Flora’ Harris poslijednji put je vidio suprug Robert Stevens u noći 3. kolovoza 1975. godine. Dovezao ju je liječniku u bolnici u Monticellu, država New York, tada popularnom turističkom odredišti. Kada je dva sata kasnije došao po nju,  Flore nigdje nije bilo.

Od te noći sudbina tada 36-godišnje Florence Harris ostaje nepoznanica, sve do prošloga mjeseca kada je locirana u staračkom domu u Massachusettsu

Istražitelji su joj ušli u trag nakon što su pronašli posmrtne ostatke žene koja je odgovarala njezinu opisu. Misleći da se radi o njoj, počeli su kontaktirati članove njezine obitelji, ali su onda otkrili da netko koristi njezin broj socijalnog osiguranja u staračkom domu CareOne u Lowellu.

Kada su tamo stigli, napravili su DNK testiranje i utvrdili da je doista riječ o Harris. Kada su joj pokazali izbljedjelu fotografiju odmah je prošaputala: ‘Ja’.

Kada su joj pokazali fotografiju supruga, izgovorila je Robert. No kada je vidjela fotografiju hotela Concord bila je vrlo uzbuđena. Ondje je radila nekoliko ljeta.

Rekla je: ‘Woow’ i nije htjela pustiti tu fotografiju, izjavio je istražitelj Rich Morgan.

Iako je Florence Harris konačno pronađena, slučaj nije do kraja riješen. Ona boluje od demencije i ne može istražiteljima otkriti što je radila zadnje 42 godine i zašto je nestala.

Obzirom da je njezin suprug mrtav, a većina ljudi koje je poznavala također više nisu među živima, misterij vjerojatno nikada neće biti razriješen.

Također, hotelski kompleks The Concord je zatvoren od 1998., a bolnica u koju ju je dovezao suprug sada je napuštena zgrada.

No to ne znači da nedostaje špekulacija o njezinoj sudbini.

– Da vam budem iskren, ne vjerujem da je ikada željela biti pronađena, rekao je Festus Mbuva koji su brinuo o Harris deset godina.

– Može se naslutiti da se u njezinoj prošlosti dogodilo nešto u čemu ona nije željela sudjelovati.

Vlasti ne mogu objaviti podatke o razlogu njezina posjeta liječniku te kobne noći 1975. zbog zakona o privatnosti, no navode da je u blizini autobusna stanica te impliciraju da je mogla otići negdje busom, umjesto u bolnicu.

Nesporedno prije nestanka, bila je dobila plaću, a možda i napojnice, rekao je istražitelj Morgan.

Harris živi u staračkom domu CareOne od 2001., a njezine račune plaća skrbnik iz New Yorka, dodijeljen sudskim nalogom.

Festus Mbuva kaže da je Harris rijetko pričala, ali mogao je povezati neke detalje iz njezina života.

Tako mu je otkrila da je bila u lošem braku te da ju je suprug zlostavljao. Odrasla je u Yonkersu, bila je frizerka i jedna od tisuća glazbenih poklonika koja je 1969. bila na legendarnom Woodstocku.

Mbuva se također sjeća jedne činjenice karakteristične za enigmatičnu Harris.

– Njezina omiljena fraza bila je: To se tebe ne tiče, otkrio je.  piše