Revizija prava penzionera, ali pokazi za prijevoz ostaju

755

zetNakon što je Renato Petek, zagrebački gradski vijećnik stranke Naprijed Hrvatska!, objavio odgovor Grada na pitanje zašto se proračunom za 2018. planira smanjiti davanja za socijalu s prošlogodišnjih 82 na samo 37,5 milijuna kuna, u kojem je stajalo da se pristupilo reviziji prava i iznalaženju drugačijeg modela osiguranja besplatnog prijevoza s obzirom na to da je snižena i cijena pojedinačne karte javnog gradskog prijevoza, mnogima je to zvučalo tako da će dio najstarijih građana ostati bez besplatnog pokaza.

Međutim iz Grada su za Večernji list naveli kako se to neće dogoditi, a razloge smanjenja sredstava opravdali su činjenicom da će se provesti revizija korisnika uz istovremeno pregovaranje sa ZET-om o cijeni karata jer su cijene jednokratnih karata smanjene.

Besplatan pokaz ima oko 77 tisuća umirovljenika čija su mirovine niže od 3200 kuna. Prije nekoliko godina spominjala se mogućnost da bi se dohodovni cenzus mogao spustiti na 2400 kuna, ali se od toga odustalo. Štoviše, prije desetak dana gradonačelnik Milan Bandić najavio je da bi se on čak mogao podići.

Da je postojeći model nepravedan, svjedoči i činjenica da primjerice radnik na minimalcu (2620 kuna) mora imati pokaz, a umirovljenik s mirovinom do 3200 kuna ne mora. piše