Nije mit

1648

sex2Seks će usporiti starenje čak i ako u njemu ne uživate!

Ako se seksate samo jednom tjedno, usporit ćete starenje organizma, tvrde istraživanja. Prošle je godine provedeno istraživanje koje je seksualnu aktivnost proglasilo serumom za pomlađivanje.

Telomere se kod žena produljuje ako često vodi ljubav, bilo da u njemu uživaju ili ne. Telomere su strukture koje se nalaze na krajevima  DNA molekula, a glavna im je funkcija zaštita DNA molekule od oštećenja i održavanje njene stabilnosti, a za produljenje života stanice trebalo bi usporiti skraćivanje telomera. Smatra se da seks kod žena ublažava posljedice stresa i jača njihov imunološki sustav i tako ne utječe na skraćivanje telomera. 

Znanstvenici sa sveučilišta California u San Franciscu pratili su 129 majki, njihovu fizičku aktivnost, zadovoljstvo vezom te životom kroz tjedan dana te su u končanici prikupili uzorke krvi svih ispitanica kako bi se izmjerila dužina telomere.

Koliko je vagina duboka? Zašto mijenja boju? I još nekoliko stvari koje o njoj trebate znati

Voditelj studije Tomas Cabeza de Baca je rekao: “Kroz vrijeme, kraće telomere mogu doprinijeti kroničnim degenerativnim bolestima i preranoj smrti. Seksualna aktivnost umanjuje posljedice stresa regulirajući rad imunološkog sustava, a kroz neko vrijeme bi navedeno trebalo dovesti do produljenja telomere.”, zaključuje. 

Niste dugo vodili ljubav? Evo što vam se može dogoditi ako tako nastavite…

izvor