Velika promjena?

1120

bosnjNovim će se Zakonom omogućiti danas otvoriti firmu i već sutra početi raditi

Uskoro će biti moguće osnovati tvrtku od kuće. Bez odlazaka na trgovački sud, bez javnog bilježnika, bez obijanja pragova županijskih ureda za gospodarstvo, bez administrativnih troškova, obilaženja institucija i trošenja vremena.

– Firma će se osnovati tako da se putem sustava e-građanin, nakon ulogiravanja, otvore obrasci za registriranje firme. Oni se popune i pošalju. Odlaze na trgovački sud i registrira se firma – kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, otkrivajući najveću novost izmjena Zakona o trgovačkim društvima koji će uskoro biti pušten u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a planira se da bi do kraja godine već bio u prvom saborskom čitanju.

Ministar pojašnjava kako je popunjavanje obrasca na internetu koji se zaprima u trgovačkom sudu jedan korak, a drugi se odnosi na registriranje djelatnosti, što se više ne bi radilo na sudu, nego u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

– Sada ljudi prilikom registracije firme navedu čitav niz najrazličitijih djelatnosti kako bi izbjegli troškove i dugotrajne procedure ako im se dogodi da se prestanu baviti jednom djelatnošću i prijeđu na drugu. Ovime bi se to izbjeglo i Hrvatskoj gospodarskoj komori će se prijaviti samo ona djelatnost kojom će se tvrtka doista baviti. Ako se za neko vrijeme prestane baviti time, i počne nečim drugim, jedina je obaveza poslati obavijest o tome Gospodarskoj komori bez ikakvih drugih procedura, i bez troškova – kaže ministar Bošnjaković.

Pojašnjava da bi Gospodarska komora koja bi vodila registar djelatnosti imala obavezu o tome čime se bavi nova firma poslati svim inspekcijama i institucijama, čijem nadzoru podliježe novo društvo ograničene odgovornosti.

– Doslovno će se nakon zakonskih izmjena moći danas osnovati firma, a već sutra može početi raditi. Želite li, primjerice, otvoriti restoran, na administraciju ćete potrošiti toliko vremena koliko vam je potrebno da u svojoj dnevnoj sobi ispunite obrasce u sustavu e-građanin. Već sutradan možete početi raditi u tom restoranu.

Nećete prije toga odlaziti u županijski ured za gospodarstvo, prijavljivati im prostor u kojem ćete raditi i čekati da ga oni provjere i utvrde jeste li ispunili sve uvjete za početak rada, i da vam izdaju dozvolu za rad – pojašnjava ministar pravosuđa i dodaje kako ide s pretpostavkom da svatko tko se želi baviti određenom djelatnošću mora znati kakva su pravila. – Nema razloga da se ljudima ne omogući da odmah počnu raditi. Ali oni jednako tako moraju znati da im već sutradan može doći inspekcija i ispitati ispunjavaju li sve zadane kriterije – govori Bošnjaković.

Na naše pitanje hoće li se štogod mijenjati u odnosu na temeljni kapital potreban za osnivanje firme koji sada iznosi najmanje 20.000 kuna, Bošnjaković odgovara da se neće morati odmah osigurati temeljni kapital, nego će osnivači za to imati rok od godinu dana. Navodi da tu ne vidi nikakav problem jer osnivači tvrtke ionako za njeno poslovanje odgovaraju svom svojom imovinom.

– Ove izmjene bi trebale predstavljati veliko olakšanje za poduzetnike, ali i rasteretiti sud. Cijeli postupak se pritom bitno pojeftinjuje i iz njega se eliminira birokracija – kaže ministar i dodaje kako odluka da se registar djelatnosti vodi pri Hrvatskoj gospodarskoj komori počiva na činjenici da je Komora dobro kadrovski ekipirana, opremljena, a ima i 21 podružnicu po Hrvatskoj. Kao što bi jednostavno trebalo biti osnivanje firme, jednako bi jednostavna trebala biti i izmjena djelatnosti. Iz te procedure bi se potpuno izbacili javni bilježnici, njihove takse i potvrde, kao i sud i različita odobrenja.

Dakako, postojale bi i specifičnosti koje proizlaze iz drugih zakona. Tako bi, primjerice, netko tko želi osnovati tvrtku za proizvodnju oružja morao za to dobiti suglasnost Ministarstva obrane. Ako bi netko želio proizvoditi medicinska pomagala, onda bi za to morao imati suglasnost resornog ministarstva.

Ministar Bošnjaković kaže da već dulje želi pojednostaviti i olakšati život poduzetnicima i načiniti ovakav radikalni iskorak te da je potvrdu ispravnosti svoga stava dobio u kolovozu, kada je bio u Estoniji.

– Kada sam vidio kako kod njih to dobro funkcionira, bio sam još više siguran u to da razmišljam u dobrom smjeru. Oni su društvo koje se potpuno digitaliziralo. Sve su javne usluge digitalne, kao i osnivanje firme od kuće – kaže Bošnjaković.

Što se sve mijenja?
  •  Firma će se osnovati od kuće, preko sustava e-građanin. Čim zaprimi ispravno popunjen obrazac, trgovački sud je registrira.
  •  Djelatnost se neće prijavljivati trgovačkom sudu, nego HGK. U slučaju promjene djelatnosti, samo se šalje obavijest u HGK.
  • HGK će imati obavezu o djelatnosti novoosnovane firme obavijestiti sve inspekcije i institucije zadužene za nadzor.
  •  Iz procedure za osnivanje firme potpuno će ispasti javni bilježnici, županijski uredi za gospodarstvo i sva druga birokracija.
  •  Poduzetnik neće morati odmah imati temeljni kapital, nego će ga moći uplatiti u roku od godinu dana po osnivanju firme.
  • Pretpostavka je da poduzetnik zna koji su uvjeti za određenu djelatnost i neće se unaprijed provjeravati ispunjava li ih. Izvor