Djedovi i bake dobivat će plaću

873

Djedovi i bake dobivat će plaću za čuvanje unučadi

Pet tisuća bugarskih djedova i baka zatražilo je da im se od 1. siječnja isplaćuje dodatak na mirovinu za čuvanje unučadi, objavilo je u utorak bugarsko Ministarstvo za socijalna pitanja.

Bugarska je suočena s najtežom demografskom krizom u Europskoj uniji zbog čega je zadnjih godina poduzela niz mjera za poticanje nataliteta, uključujući najdulji plaćeni porodiljni dopust u EU od 45 tjedana za što se dobiva 90 posto plaće i na koji pravo imaju i očevi.

Bugarska vlada također od prošle godine pokriva troškove jedne dadilje do druge godine života djeteta u iznosu minimalne plaće.

Od iduće godine, baka ili djed imat će pravo na minimalnu plaću od 120 eura do trećeg djetetovog rođendana, prema izmjenama zakona o poticanju zapošljavanja koje stupaju na snagu 1. siječnja.U bugarskim jaslicama i vrtićima trenutačno nema mjesta za gotovo 63.000 djece.Prema podacima Eurostata, u Bugarskoj se 2007. rađalo petero djece na tisuću stanovnika, što je najniža stopa nataliteta u EU. Blago povećanje nataliteta zabilježeno je zahvaljujući poticajnim mjerama.

piše