Svake godine 40 milijuna e-otpada

1745

Iz e-otpada curi olovo, kadmij, živa i krom koji mogu ozbiljno oštetiti mozak i živčani sustav, utjecati na bubrege i jetru te uzrokovati deformacije pri rođenju. Nerazvijene zemlje su posebno na udaru.

otpadZemlje u razvoju suočavaju se sa sve većom opasnošću za okoliš i zdravlje zbog povećanja elektroničkog otpada koji se ne prikuplja i ne reciklira, upozorava u svom izvješću u ponedjeljak UN-ov program za okoliš (UNEP).
Agencija Ujedinjenih naroda također upozorava da se tzv. e-otpad u tim zemljama često reciklira u uvjetima koji su opasni za radnike jer proces reciklaže provode sumnjivi operateri. Prodaja elektronike u sljedećih će deset godina vrtoglavo rasti, posebice u brzo rastućim gospodarstvima Kine i Indije, ističe UNEP.
“Upravljanje otpadom nije samo postalo važno, postalo je iznimno hitno i goruće pitanje”, objasnio je izvršni direktor UNEP-a Achim Steiner.
Stručnjaci zvone na uzbunu jer izlaganje toksičnim kemikalijama iz e-otpada, uključujući olovo, kadmij, živu, krom i polibrominirane bifenile, može ozbiljno oštetiti mozak i živčani sustav, utjecati na bubrege i jetru te uzrokovati deformacije pri rođenju.
Izvješćem je bilo obuhvaćeno 11 zemalja u razvoju koje ne mogu zbrinjavati zastarjele i odbačene kompjutore, pisače, kamere, frižidere, televizore, mobilne telefone, igračke i MP3-ove.
Kina, primjerice, godišnje proizvede oko 2,3 milijuna tona e-otpada, a u cijelom svijetu taj je iznos oko 40 milijuna tona.

piše