Usporeno uništavanje šuma

850

U posljednjem desetljeću smanjen je gubitak šumskih područja za gotovo 40 posto. O tome svjedoče podaci UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, FAO. U odnosu na 1990.-e, godišnji gubitak šuma smanjen je sa 8,3 milijuna hektara na 5,2 milijuna hektara tijekom 2000.-ih. Najmanji je gubitak zabilježen u Kini i Brazilu. Kineska Vlada potiče sadnju drveća, a u prosjeku se godišnje zasadi oko tri milijuna hektara novih šuma. Ako se uzme u obzir podatak da se godišnje u svijetu zasadi sedam milijuna hektara šuma, Kina je jedan od najvećih šumara svijeta. Svoju politiku sadnje prenjeli su i na susjedne države, Indiju i Vijetnam, koje sličnom politikom znatno povećavaju područja pokrivena šumom.
Prema FAO-ovom izvješću, uz navedeno, najmanji gubitak šuma zabilježen je u Južnoj Americi, tj. u Brazilu. Tamošnji predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pokrenuo je političku inicijativu kojom se do 2020. godine želi smanjiti gubitak šuma za 80 posto.

„Ovo su dobre vijesti! Po prvi puta možemo reći da se gubitak šuma smanjuje diljem cijeloga svijeta“, rekla je za BBC Mette Loyche Wilkie, glavna koordinatorica FAO-ova izvješća.
Iako ovo izgleda kao vrlo veliko smanjenje, prema Loyche Wilkieovim riječima, još je uvijek iskorištavanje šuma za potrebe drvne industrije veliko, a nedavna suša u Australiji prouzročila je velike gubitke. Trenutačno je samo 31 posto Zemljine kugle prekriveno šumama, a pošumljavanjem se žele spriječiti klimatske promjene koje su i uzrok suša diljem Australije i svijeta.
piše