OPREZ!

1176

Lažni policajci i vodoinstalateri operiraju Zagrebom. Prevaranti, neovisno o odabranoj ‘profesiji’, najčešće djeluju bez uporabe fizičkog nasilja, no ima i onih beskrupuloznih koji se ne libe teško ozlijediti  staricu.

Poštovanje, mi smo iz Vodovoda i trebali bi zatvoriti ventil na cijevima u vašem stanu. Nema problema, dođite gore, prvi kat, odgovorila je 88-godišnja umirovljenica. No, čim je starica ‘vodoinstalaterima’ otvorila vrata, jedan ju je poprskao sprejem, a drugi ju je uhvatio za vrat i uz prijetnje ‘ubit ću te, gdje ti je novac!” oborio na pod. Njegov kolega pretresao je stan, uzeo 1400 kuna, te zajedno s ‘kolegom’ pobjegao.

Kreativni prevaranti

Lažni vodoinstalateri, koji su u subotu u opljačkali staricu u Šenoinoj, spadaju u “top 5” profesija za lažno predstavljanje i pljačku umirovljenika. Uz vodoinstalatere, vrh ljestvice drže i lažni HEP-ovci, policajci, akviziteri i zdravstveni radnici, stoga oprez! I dok su ‘vodoinstalateri’ koji su pljačkali po Šenoinoj imali jednostavnu izliku za ulazak u stan, prerušeni policajci, koji su u subotu opljačkali 93-godišnju Štefaniju u Kučerinoj ulici, bili su kreativniji.

Dobar dan. Istražujemo čovjeka koji vašim susjedima prodaje heroin. Tražimo ga već danima, a ovo je njegova slika. Možemo ući? – rekli su ‘policajci’ pokazujući službenu značku. Starica je uskoro pokradena, sa stola je nestalo oko tisuću kuna, a ‘policajcima’ se izgubio svaki trag. Takve sreće nije bio ‘policajac’ Tihomir Alen B., (39) koji je uhićen 1. svibnja ove godine.

Opojna sredstva

Nazivao bi starije osobe na telefone i predstavljao se kao policajac. Govorio im je “kako ima saznanja da je u njihov stan provaljeno”. Ljudi bi mu u čudu odgovarali da je sa stanom sve u redu, no on je bio uporan.

“Poslat ću ipak kolegu iz krim-policije da pogleda”, govorio je svojim žrtvama. Pola sata kasnio pozvonio bi na vrata, ulazio u stan i raspitivao se gdje su novac i vrijednosti. Na taj je način ukrao 30.000 kuna iz stana slabovidne R. M. (88) na Medvešćaku.

Prevaranti, neovisno o odabranoj “profesiji”, najčešće nisu nasilni, no ima i onih beskrupuloznih koji se ne libe ozlijediti staricu. Početkom svibnja dvojica su se 85-godišnjoj R. O. predstavili kao “majstori iz Elektre”. Čim je otvorila vrata, ugurali su je u stan, snažno uhvatili za usta, a potom joj s vrata otrgnuli zlatan nakit i ukrali sav novac.

Najlukaviji su prevaranti koji se služe opojnim sredstvima. U studenom 2008. na vrata stana 92-godišnje Nade B. pokucala je debeljuškasta brineta. Predstavila se kao zaposlenica tvrtke koja popravlja krov zgrade. Ljubazna baka pustila ju je u stan i skuhala joj kavu, a prevarantica ubacila joj je u šalicu drogu.

Lažni humanitarci i gatare

Starica se onesvijestila, a prevarantica joj je ukrala cijelu ušteđevinu. Nikada nije pronađena. U središtu Zagreba lažna je akviziterka u siječnju umirovljeniku B. L. (89) ukrala 70.000 kuna. Oko Zagreba operiraju lažne medicinske sestre, prodavači koji nude nepostojeće lijekove, pokrivače, lažni humanitarci, dimnjačari i gatare.

PU zagrebačka: Pazite kome otvarate vrata

Iz Policijske uprave zagrebačke nekoliko su puta slali građanima upute o posebnom oprezu kod posjeta nepoznatih osoba. Prema tim uputama, svatko tko se predstavlja kao djelatnik neke tvrtke ili kao službena osoba, dužan je legitimirati se službenom iskaznicom. Iako običaji nalažu drugačiji odnos prema “gostu”, nitko se ne bi trebao libiti prije gostoprimstva provjeriti u sjedištu tvrtke ili na telefon policijske postaje je li osoba na vratima njihov zaposlenik. Čest je trik prevaranata da od vlasnika stana zatraže čašu vode. Ako odlučite napojiti gosta, uputno je ne ostavljati odškrinuta vrata dok on čeka ispred njih.

piše