Cijena mirnog sna

690

Oprez! Pilule za spavanje nisu baš bezazlene. Studija kanadskih znanstvenika, objavljena u Canadian Journal of Psychiatry, pokazala je kako oni koji koriste pilule za spavanje imaju tri puta veće šanse da će umrijeti ranije od onih koji ne konzumiraju sporne tablete.

No, istraživanje nije jasno pokazalo razliku između onih koji redovito konzumiraju tablete za spavanje i povremenih korisnika. “Takvi lijekovi nisu slatkiši i njihovo uzimanje je daleko od bezopasnog”, rekla je istraživačica Genevive Belleville sa Sveučilišta Laval u Quebecu koja je analizirala podatke 12.000 Kanađana prikupljene u 12 godina. Studija je pokazala veću smrtnost kod konzumenata tableta za spavanje i onih koji tablete uzimaju za tjeskobu.
Nakon što se u obzir uzme i konzumacija alkohola i cigareta, psihičko zdravlje, fizička aktivnost i depresija, doktorica Belleville je otkrila kako lijekovi za spavanje vode do 36 posto većeg rizika od smrti, prenosi Večernji list.
“Tablete za spavanje i lijekovi protiv anksioznosti pogađaju reflekse, utječu na omamljenost što povećava opasnost od pada”, kazala je doktorica.
Sporne tablete utječu i na respiratorni sustav koji može uzrokovati probleme s disanjem za vrijeme spavanja, pogotovo kod onih sa srčanim problemima. Kad se sve skupa zbroji, tablete utječu i na raspoloženje što povećava rizik od samoubojstva.