Lijek za krhke

663

Dvije čaše soka od rajčice čudesno djeluju na kosti. Znanstvenici tvrde da sok od rajčice djeluje preventivno protiv osteoporoze. Naime, pijete li dvije čaše ovog soka na dan ojačat ćete kosti.

rajicaKljučni sastojak soka od rajčice je, čini se, likopen, antioksidant za kojeg se već zna da smanjuje rizik od pojave raka prostate te štiti od srčanih bolesti.
Istraživači sa Sveučilišta Toronto u Kanadi testirali su 60 žena u dobi od 50 do 60, da na mjesec dana iz svoje prehrane izbace sve proizvode od rajčica. Ovo je dovelo do značajnog povećanja razine N-telopeptida u njihovoj krvi. To je kemijski spoj kojeg ispuštaju kosti koje propadaju.
Zatim su na četiri mjeseca ženama davali dnevne doze soka od rajčice koji je sadržavao 15 mg likopena (takav se obično prodaje u trgovini), obogaćenu verziju s 35, kapsule likopena ili placebo tablete.
Žene koje su imale značajan pad razine N-telopeptida bile su one koje su pile bilo koju verziju soka ili uzimale kapsule likopena. One koje su uzimale placebo nisu imale nikakve koristi. Dvije čaše soka od rajčice sadrže 15 mg likopena i mogu biti dovoljne da ojačaju kosti, piše u stručnom časopisu Osteoporosis International. piše