Bizarna odluka

987

Zbog štednje nepokretnim pacijentima ukinuli pelene?! Oko 20 nepokretnih štićenika Doma za starije i nemoćne Park u Ivanićgradskoj ulici u Zagrebu zbog krize je ostalo bez prava na pelene iako su cijelo vrijeme prikovani za krevete. Obitelji tih osoba ostale su šokirane takvom odlukom. ”Mama pelene nosi već pet godina, a s obzirom na njenu dob, stanje joj ide samo na gore, pa sam bila šokirana pozivom sestre iz Doma koja me o ukidanju pelena i obavijestila. Sramota!”, rekla je Nives Hižar Franković.

stare_vruke

Niti ravnateljica Doma Irena Vadlja, niti doktorica Kazija, nisu točno odgovorile tko je odgovoran za sramotnu odluku. Obje su potvrdile da smanjenja količine pelena za pojedine pacijente ima, a nisu se suzdržavale od optužbi jedna prema drugoj.
”Pacijentica Franković posljednju doznaku za pelene dobila je 27. kolovoza, a do danas iz Doma još nisu zatražili novu!”, tvrdi liječnica.

Pacijentima trenutno daju ‘domske’ pelene

Dodaje i da je količinu pelena samo smanjila onim štićenicima koji nemaju dijagnozu inkontinencije, tj. onima koji mogu kontrolirati obavljanje nužde.
Količinu pelena im je, kaže, morala smanjiti jer ju je na to upozorila kontrola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prema Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, naime, pravo da im pelene odobri liječnica opće prakse imaju samo inkontinentni pacijenti, dok se za ostale nepokretne pacijente mora skrbiti sam Dom.
”Nije točno da nismo poslali doznaku liječnici! Nama je u korist da vodimo računa i kupujemo manje pelena”, izjavila je ravnateljica Doma Park Vadlja.
Ravnateljica je dodala i da ne može utjecati na odluku dr. Kazije, i da se s njom nikako ne slaže, te da pacijentima trenutačno daju ‘domske’ pelene, piše Večernji list.