Čuli ste za nuspojave?

807

Bezopasni lijek od kojeg možete oslijepiti. Osobe koje redovno uzimaju aspirin imaju povišeni rizik od razvoja ozbiljnih problema s vidom, sugerira novo istraživanje nizozemskih znanstvenika.

plavo_okoAko svakodnevno uzimate aspirin imate dvostruko veće šanse oslijepiti kasnije u životu, sugerira nova studija. Znanstvenici su testirali više od 4.000 starijih osoba širom Europe i ustanovili da oni koji uzimaju aspirin svaki dan, u kasnim godinama života imaju dvostruko veće šanse razviti makularne degeneracije (4% osoba je razvilo bolest) nego oni koji aspirin ne uzimaju (2% osoba je razvilo bolest).

Degeneracija makule bolest je središnjeg dijela mrežnice, takozvane makule, koje se obično javlja kod starijih osoba, a koja rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja. Javlja se u dvije forme: ‘suhoj’ i ‘vlažnoj’, koja vodi do težeg oblika sljepoće. Bolest ne prati fizička bol, ali zato može otežati i onemogućiti čitanje, vožnju, gledanje TV-a i prepoznavanje lica, iako preostali periferni vid omogućava ostale svakodnevne aktivnosti. Navedena degeneracija je i glavni uzrok sljepoće kod ljudi starijih od 50 godina.

Iako studija nije otkrila točnu uzročno-posljedičnu vezu između uzimanja aspirina i ovog stanja, stručnjaci ispituju da li redovno uzimanje aspirina ubrzava pojavu bolesti. Zasad su poznati rizični faktori povezani s nezdravim životnim stilom, prije svega pušenjem i nezdravom prehranom.

Odvagnuti koristi i rizik

Milijuni osoba svakodnevno piju aspirin jer žele smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pa čak i od nekih oblika raka.

Voditelj istraživanja, dr. Paulus de Jong s Nizozemskog instituta za neuroznanost, objašnjava da je njegov tim vrlo pažljivo analizirao dobivene podatke: „Pokazalo se da oni koji uzimaju aspirin – bez obzira na stanje njihovog srca – imaju veći rizik dobiti makularne degeneracije. Moram dodati da za one koji pate od srčanih bolesti, uzimanje aspirina donosi koristi koje premašuju rizik koji aspirin predstavlja za oči.“ piše