Video iz NASA-e

815

zemaljska_kuglaEvo kako topljenje leda djeluje na gravitaciju Zemlje.

NASA je objavila fotografije koje prikazuju kako se Zemljina gravitacija mijenja zbog topljenja polarnog leda, i to na desetu obljetnicu lansiranja satelita-blizanaca GRACE, koji su zaduženi za mjerenje gravitacije na Zemlji iz svemira.

 

Spomenuti sateliti su uspjeli izmjeriti topljenje leda na Zemljinim polovima s velikom preciznošću iz Zemljine orbite. Također, sateliti mjere promjene u vlastitoj putanji leta u orbiti te na taj način snimaju i promjene u Zemljinoj gravitaciji, koje nastaju gubitkom težine otopljenog leda, prenosi Daily Mail.

Tako su znanstvenici utvrdili da je ledeni pokrov na Greenlandu dosad izgubio 240 gigatona ledene mase u razdoblju od 2002. do 2011. godine. To je rezultiralo porastom razine mora za 0,7 milimetara po godini, odnosno 6,3 centimetara u navedenom razdoblju.

“Kada se masa leda na Greenlandu promijeni, tada se i gravitacija tamo mijenja. Mjerenja satelita GRACE tako nam daju informacije o masovnim promjenama, uključujući i one klimatskog tipa”, pojasnio je dr. Frank Flechtner iz Njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti GFZ, a prenosi Dnevnik.hr. video