Na udaru inspektora

736

starake_ruke“Imam 78 godina i pomažem po kućama. I nije me sram!’

“Pletem, pečem kolače, peglam i pomažem u kućanstvima uz naknadu, iako mi je 78 godina! I nije me sramota, neka bude sram one koji su mi dali 1.500 kuna mizerne mirovine”, kaže jedna baka ljuta jer se sudovi bave “tetama na crno”.

“Čuvala sam i djecu, čuvat ću ih opet, samo čekam da mi se netko obrati”, ogorčeno je komentirala Đakovčanka Danica (78) događanja u Delnicama, gdje je inspekcija zabranila čuvanje djece tetama koje su to radile na crno. Sada i tete i roditelji moraju pred suca za prekršaje zbog “gospodarskog kriminala”.

Zarada – 1.000 kuna. Iako u Đakovu postoji nekoliko vrtića, mnogo je roditelja koji posežu za ovakvim rješenjem. Tete mogu čuvati djecu i u popodnevnim satima jer brojni su roditelji koji rade i do kasno navečer, pa i kad su djeca bolesna i u sličnim situacijama.

“Spremam, čuvam djecu, a gotovo svakodnevno skuham nešto i za ručak. Umirovljenica sam, živim sama, a obitelj me plaća približno 1.000 kuna za te poslove”, kaže 70-godišnja Marija za Glas Slavonije.

Krpanje budžeta

Vesna Rašić, predsjednica Udruge hrvatskih dadilja, komentirala je nacrt zakona o dadiljama, koji bi trebao donijeti reda u “izvanvrtićkom” čuvanju djece

“Sada je sazrela situacija za zakonski okvir. Vlada je pokazala dobru volju da pitanje dadilja zakonski regulira, što je pozitivno. Neke smjernice vezane uz ovaj problem pokazali smo i ministrici Opačić. Uvjeravala nas je da kad bude napisan nacrt prijedloga zakona da će nam biti dan na uvid”, kaže Rašić.

Na pitanje što očekuje umirovljenice i studente koji sada čuvanjem djece ‘krpaju’ tanak kućni budžet ili džeparac, kaže: “Kad zakon stupi na snagu, a tako je bilo i u zemljama EU i svijeta, umirovljenice će vjerojatno moći, ako su relativno mlade i psihički i fizički zdrave, te zadovoljavaju sve ostale uvjete propisane zakonom, prekinuti svoju mirovinu i nastaviti kroz obrt”, kaže Rašić.

Što se studenata tiče, postoje naznake ministra Mrsića da bi se osnovale agencije za iznajmljivanje dadilja, što je praksa i u svijetu. Prema procjenama u Hrvatskoj ima oko 15.000 dadilja. piše