10.189 žena u Hrvatskoj dobilo veću mirovinu zbog djece

131

Prošle godine je 10.189 žena u Hrvatskoj dobilo veću mirovinu zbog djece

MIROVINSKOM reformom prošle je godine u Hrvatskoj uvedena takozvana majčinska mirovina. Riječ je o mjeri kojom se za svako rođeno dijete novim umirovljenicama računa dodatnih šest mjeseci staža, čime žene mogu ostvariti do dva posto veće mirovine.

Na prosječnu mirovinu riječ je o povećanju od otprilike 50 kuna mjesečno, odnosno 600 kuna godišnje po djetetu. No, iznos ovisi i o plaći za koju je žena radila pa će 150 kuna za troje djece dobiti majka koja je radila za plaću od najmanje 5500 kuna.

Do 8. siječnja 2020. godine to pravo je iskoristilo 10.189 osoba koje su lani išle u mirovinu, piše Večernji list. Iz podataka o broju žena umirovljenih tijekom 2019. godine proizlazi da su tri od četiri nove umirovljenice dobile dodatak na djecu. Od novih umirovljenica njih 2176 imalo je jedno dijete, 6069 dvoje djece, njih 1531 je imalo troje djece, a ostale su imale četvero i više djece.

No, dodavanje staža nije rezervirano isključivo za majke, nego roditelja ili posvajatelja koji se brinuo o djetetu u njegovih prvih šest mjeseci života. Također, važno je znati kako se dodatni staž dodaje tek nakon stjecanja uvjeta za mirovinu. Piše