5 najčešćih razloga boli u prsima koji nisu povezani sa srcem

417

srce1Kada god se javi osjećaj boli u prsima, obično se pomisli na srce i probleme sa srcem. Međutim, mnogo je drugih okidača ove neugodne pojave, a pogledajte koji su najčešći.

Ljudsko je tijelo jedan besprijekoran mehanizam koji je povezan više nego mi to mislimo. Tako, naime, razlog fizičke boli može biti psihički, ali i obrnuto. Ni neugodna bol u prsima, koja se tako često javlja, nije iznimka. Osim boli u prsima kao psihosomatske posljedice, pogledajte koji su najčešći uzroci.

1. Gorušica

Osjećaj pečenja u grudima, poznatiji pod nazivom gorušica, javlja se zbog povratka želučane kiseline u jednjak zbog koje se i javlja neugodno pečenje. Ova se bol obično javlja do sat vremena nakon obroka, a osim hrane uzroci mogu biti i različiti lijekovi, emocionalni stres i pušenje, ali i brzo gutanje hrane, kao i ležanje nakon jela. Gorušica se može prevenirati sporim jedenjem, žvakanjem hrane, izbjegavanjem ljute hrane i sl.

2. Istegnuti mišići

Nakon posjeta teretana, ali i bilo kakvog drugog dizanja velikoga tereta često se dogodi opterećenje na prsne mišiće. Bol koja se tada javi također je slična infarktnoj boli. Najbolji savjet svakako je da se ne opterećujete dizanjem teških predmeta.

3. Herpes zoster

Riječ je o zaraznoj bolesti uslijed koje se na koži pojavljuju bolni mjehuri ispunjeni tekućinom. Osim iziritirane, upaljene i bolne kože, bolovi se mogu javiti i u prsima, posebice ako se osip nalazi na prsima. Što se tiče liječenja, ne postoji lijek koji može uništiti virus herpes zostera. Ono što se može učiniti jest održavati kožu čistom kako bi se spriječila bakterijska infekcija. 

4. Problemi s gušteračom

srce2

Samo zato što uzrok boli u srcima ne upućuje na srčani udar, ne znači da je bol bezopasna. Naime, intenzivni bolovi u prsima mogu upućivati da nešto nije u redu s vašom gušteračom, i to često može označavati neku infekciju. Ako vam bol potraje, trebali biste se svakako javiti liječniku, a tretman će obično uključivati antibiotike i lijekove protiv boli.

5. Kostokondritis

Ovo stanje zapravo označava zapaljenje hrskavice u grudnome košu. Točan uzrok je nepoznat, a pretpostavlja se da može biti trauma od neke fizičke ozljede, fizički napor, neki virusi ili određene vrste artritisa. Kod liječenja ovoga stanja najčešće se koriste lijekovi za ublažavanje boli. piše