6 razloga zbog čega vam koža na petama puca i guli se

298

guljenje kozeIako mislite da možda ništa ne radite krivo i da se to događa samo od sebe, to nije uvijek tako. Malo je onih koji se ne bore sa zadebljanom kožom na petama, no što kada vam ta koža puca, svrbi vas, guli se i boli?

Iako mislite da možda ništa ne radite krivo i da se to događa samo od sebe, to nije uvijek tako.

– Na nogama smo cijelo vrijeme i neprestani pritisak na pete dovodi do pucanja i guljenja kože na petama i stopalima – kaže dr. Rebecca Pruthi.

Ovo je šest mogućih razloga zbog čega dolazi do toga:

  • 1. Dehidracija

Ako tijelo nema dovoljno tekućine može vam se usporiti metabolizam, osjećat ćete se umorno, ali to će osjetiti i vaše pete. Koža postaje suha, a ona na petama počinje pucati. Zbog toga ne zaboravite, voda je vaš prijatelj.

  • 2. Gljivične infekcije

Najčešći razlog zbog čega vam se koža na petama guli su gljivične infekcije iako to mnogi ne znaju. Ljudi tome ne pridaju veliku pažnju jer nemaju nikakve druge simptome, no ako dobijete gljivičnu infekciju na stopalima, ona će se najvjerojatnije proširiti i na nokte na nožnim prstima, a toga se onda teško riješiti, upozorava dr. Pruthi.

  • 3. Vježbanje

Znoj koji se oslobađa tijekom vježbanja može dovesti do toga da vam se koža na stopalima počne guliti. Pogotovo kada su u pitanju vježbe koje radite bosi, a to onda vodi i do gljivičnih infekcija.

  • 4. Ekcem

Ekcem je kožno stanje koje se manifestira perutanjem kože. Može uzrokovati guljenje kože, svrab, suhoću na cijelom tijelu pa tako i na stopalima.

  • 5. Opekline od sunca

Dugotrajno sunčanje bez zaštitne kreme ne šteti samo koži na vašim ramenima ili leđima već i stopalima. Stoga, kada mažete lice, ramena i leđa, ne zaboravite namazati i stopala jer i ona često znaju stradati, a da toga niste svjesni.

  • 6. Normalno stanje

Iako u mnogim slučajevima zbog guljenja kože na stopalima trebate posjetiti liječnika, nekada je to normalni prirodni proces kroz koji vaše tijelo prolazi jer se koža tako obnavlja.  piše