6 top trikova uz koje će pire krumpir uvijek ispasti savršeno

330

pireOvaj savršeni prilog, koji odlično ide uz mesne umake i sarmu, nerijetko nas zna neugodno iznenaditi i umjesto savršeno kremaste strukutre (p)ostati ljepljiv ili grudast. Evo kako to popraviti.

Nije teško pogriješiti u pravljenju dobrog pirea. Zato morate znati što sve može poći krivo. 

6 stvari koje mogu poći po krivu kada pravite pire:

1. Koristili ste krivu vrstu krumpira
Krumpiri s debljom korom, a to su kod nas obično crveni krumpiri, dat će najbolji rezultat. Idealnim se smatra lički krumpir sorte Desiree. 

2. Narezali ste krumpir na premale komade
Ako ih tako stavite kuhati upit će previše vode tijekom kuhanja, zbog čega neće biti tako fini kada ih krenete gnječiti.

3. Niste posolili vodu
To itekako utječe na okus, piše Food Network. Ako ste zaboravili posoliti vodu, malo ih jače posolite nakon cijeđenja.

4. Dodali ste ih u kipuću vodu
Krumpirima treba dugo vremena da se skuhaju i preporučuje ih se staviti u hladnu vodu. Ako ih stavite u kipuću vodu, riskirate da se vanjski dio skuha bolje od unutrašnjosti. 

5. Dodali ste hladan maslac i mlijeko
Sve sastojke koje ćete dodavati u krumpir preporučuje se ostaviti na sobnoj temperaturi kada krenete kuhati krumpir. Tako povećavate šansu da vam pire ispadne savršeno jer će se sastojci bolje sjediniti. Mlijeko se preporučuje lagano ugrijati. 

6. Predugo ste ih miksali
Najgore što se može desiti jest da vam pire postane ljepljiv. To se obično događa kada predugo miksate krumpir ili ste ga stavili u blender. Krumpir je najbolje gnječiti vilicom i polako dodavati sastojke i lagano miješati, a potom sve sjediniti gnječilicom. piše