7 engleskih sela koja kao da su “ispala“ iz krimića Agathe Christie

832

Uranjanje na život u selu u Ujedinjenom Kraljevstvu najbolji je način za upoznavanje lokalnog “engleskog karaktera”, koji se u većim gradovima poput Londona podosta promijenio..

Engleska sela - 7

Iako je London najatraktivnija destinacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, postoji nešto što posjetitelje jednostavno oduševljava na britanskim selima. Evo nekih najzanimljivijih tipičnih, ali i jedinstvenih sela koja odišu pravim britanskim šarmom.

1. Mjesto neobične zbirke

Smješteno na području brežuljaka Cotswold, Snowshill u grofoviji Gloucestershire zeleno je mjestašce popunjeno tipičnim kamenim kućicama, čiji drevni šarm popunjava zanimljiva viktorijanska crkva. Ovo je britansko selo poznato po prekrasnim poljima lavande i obližnjem posjedu Snowshill Manor, zbirci ekscentričnog Charlesa Wadea. Neobična kolekcija igračaka, namještaja, glazbenih i ostalih predmeta ovog poznatog arhitekta, pjesnika i kolekcionara otvorena je za posjetitelje.

2. Rodno mjesto poznatog pjesnika
Seoce Grasmere bilo je dom pjesniku prezimena kakvo bi svaki pjesnik poželio, Williamu Wordsworthu. Smješteno je u grofoviji Cumbria, a unutar planinskog područja Lake District. Ovo se simpatično selo ponosi nagrađivanom čokoladarnicom The Chocolate Cottage, ali i svjetski poznatim dućanom paprenjaka Sarah Nelson’s Grasmere Gingerbread. Inače, planinsko područje Lake District, zvano još i Lakeland, poznato je po zapanjujućoj prirodi.

3. Mišja rupa
Britansko selo Mousehole veoma zanimljivog imena koje u prijevodu znači ‘mišja rupa’, sa svojim labirintom uskih uličica i prolaza jedno je od najljepših sela u Cornwallu, grofoviji na jugoistoku Engleske. Lokalne gostionice obiluju svježom ribom i školjkama, a mjesto je poznato po tome što je svakog prosinca njegova luka ukrašena zapanjujućom božićnom dekoracijom.

Selo Askrigg

4. Po uzoru na talijanska sela
Selo Portmeition u Južnom Walesu dizajnirao je u 20. stoljeću ekscentrični britanski arhitekt Sir Clough Williams-Ellis u stilu talijanskih sela, popločenih i zgrada pobojanih u pastelne boje. Izrazito je mediteranske atmosfere s bogato “ušminkanim“ vrtovima i razigranim arhitektonskim stilovima od klasicizma do baroka.

5. Najljepše selo u Engleskoj
Castle Combe selo je koje često zovu “najljepšim selom u Engleskoj“, a nalazi se u Cotswoldsu, zaštićenom području „istaknute prirodne ljepote“. Često se koristi kao lokacija za snimanje filmova zbog svoje bogate povijesti i kućica napravljenih od Cotswolda, kamena boje meda, tipičnog za sela ovog područja. Domaći kolači, slatkiši i friško cvijeće uz prekrasan pogled šarmiraju posjetitelje svaki put.

6. Domaća atmosfera

Okruženo zelenim poljima i cvjetnim livadama, selo Askrigg u Yorkshire Dalesu simpatično je zbog osamnaestostoljetnih zidanih staja, šarmantnih dućančića i fantastičnih engleskih pubova u kojima se poslužuju tradicionalna jela i lokalno pivo. Ugodna atmosfera na tim mjestima i gostoljubivost dio su atmosfere koju treba doživjeti.

7. Prepoznatljiv stil gradnje

Čarobna povijesna arhitekture i “zujava“ umjetnička atmosfera privlači putnike u Broadway u Worcestershireu. Prepoznatljivi stil gradnje krasi pitoreskne ulice popunjene raznoraznim dućančićima, galerijama, a posebno su zavodljive dražesne čajane, udobni pubovi i kvalitetni restorani.

Uranjanje na život u selu u Ujedinjenom Kraljevstvu najbolji je način za upoznavanje lokalnog “engleskog karaktera“, koji se u većim gradovima poput Londona podosta promijenio. Piše