8 najboljih ulja

177

uljemOrah, maslina, lješnjak, badem, lan, grožđe…Mali postotak zasićenih i visok postotak polinezasićenih i mononezasićenih masnoća čine ulja saveznicima zdravog srca, niskog kolesterola i lijepe kože. Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravo srce i imaju antikancerogena djelovanja, tvrde nutricionisti.

Kako biste prepoznali koje ulje je zdravo obratite pažnju na deklaraciju, a najbolja su ona s niskim razinama zasićenih masti i visokim razinama polinezasićenih masti.

Drugi faktori koji razlikuju ulja su udio omega-3 ili omega-6 masnih kiselina, kao i ukupna kalorijska vrijednost te način prerade.

Američki su nutricionisti iz Klinike Cleveland za Huffington Post izdvojili sedam vrsta najzdravijih ulja koji blagotvorno djeluju na organizam te potiču probavu i izbacivanje toksina iz tijela.

1. Bademovo ulje

Sadrži oko sedam posto zasićenih masnoća, 65 posto mononezasićenih i 28 posto polinezasićenih masnih kiselina. Zbog takvog omjera između masnih kiselina, bademovo ulje se smatra jednim od najzdravijih masnoća. Odlično djeluje na imunitet, kožu, kose i nokte, a najčešće ga se koristi u kozmetičke svrhe i za masažu. Kako je slatko-gorkastog okusa, u kuhanju se najčešće koristi za pripremu kolača.

2. Ulje avokada

Sadrži oko 17 posto zasićenih masnoća, 65 posto mononezasićenih i 18 posto polinezasićenih. Ulje avokada zelene je do zeleno-smeđe boje, a najviše se koristi u prevenciji i liječenju bolesti desni. Kako je bogato i beta karotenom, lecitinom i vitaminom E, odlična je baza za spravljanje raznih proizvoda za regeneraciju kože kod ožiljaka i upala.

3. Ulje lješnjaka

Sadrži sedam posto zasićenih masti, 82 posto mononezasićenih i iako nije u širokoj uporabi, ovo ulje odlično je za zdravlje srca i krvnih žila. Ima snažnu aromu zbog čega je idealan za kolače i deserte. Češće se primjenjuje u kozmetičke svrhe, a odličan je saveznik u borbi s celulitom jer zateže i zaglađuje kožu.

4. Laneno ulje

Sadrži sedam posto zasićenih, 65 posto mononezasićenih i 28 posto polinezasićenih masti. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina kao i alfa linolenske kiseline, a ima dokazano djelovanje u zaštiti zdravlja srca, crijeva i artritisa.  Može ga se stavljati u salate, jogurte ali i u svrhe terapije i poboljšanja probave.

5. Orahovo ulje

Sadrži oko devet posto zasićenih, 24 posto mononezasićenih i 67 posto polinezasićenih masnoća. Odličan je izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koji štite od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju rizik od nastanka raka. Iako se koristi za kuhanje, treba izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje, a često se upotrebljava u kozmetičke svrhe za njegu suhe i zrele kože, kao i za jačanje korijena kose.

6. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Sadrži 14 posto zasićenih, 78 posto mononezasićenih i osam posto polinezasićenih masnih kiselina. Najpoznatije je po svojoj ulozi u zaštiti srca i krvnih žila od stvaranja masnih naslaga te povećanog udjela HDL ili dobrog kolesterola koji na sebe veže onaj loši te ga prenosi u jetru.

7. Ulje od konoplje

Sadrži deset posto nezasićenih, 15 posto mononezasićenih i 75 posto polinezasićenih masnoća. Bogato je omega 3 masnim kiselinama i odlična je alternativa biljnom ili suncokretovom ulju kod prženja. Potrebno ga je skladištiti u hladnjaku, a kako sadrži i gama linolensku-polinezasićenu masnu kiselina), pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže i može ublažiti kronične bolesti kože kao što su ekcemi, psorijaza i akne. Koristi ga se u salatama, juhama i desertima.

8. Ulje od sjemenki grožđa

Sadrži 10 posto zasićenih, 17 posto mononezasićenih i 73 posto polinezasićenih masnoća. Bogat je izvor omega 6 masnih kiselina, a kako je postupak njegova dobivanja kompliciran, poprilično je skupo. Sadrži linolnu masnu kiselinu i vitamin F, zbog čega odlično njeguje i problematičnu te osjetljivu kožu. Kako mirisom podsjeća na vino, izvrstan je dodatak salatama. piše