80-nja virdžina

551

StanaU Crnoj Gori živi posljednja virdžina Stana Cerović. Danas ima 80 godina, bolesna, polu pokretna i sama. Kaže: „Ne daj ti Bože samoj ostati.”

Virdžine su žene koje su živjele kao muškarci. Kada nije bilo muških potomaka ili je umrla glava porodice kćer bi mogla, dobrovoljno preuzeti mušku ulogu.

Te su se žene oblačile kao muškarci, družile su se s njima, a smjele su pušiti i nositi oružje. No, morale su se zakleti u jedno – da će zauvijek ostati djevice.
Stana Cerović rođena je 1936. godine kao najmlađa od četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dijete obećala je ocu da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati.
Dugo je Stana bila glava obitelji, a obećanje dano ocu nikada nije prekršila. No, danas je narušenog zdravlja, sama i gotovo nepokretna. Centar za socijalnu skrb odlučio ju je smjestiti u dom za stare i nemoćne, a nakon što je o njoj državna televizija Crne Gore emitirala priču, ponude za pomoć Stani stižu iz cijele zemlje, jer za nju nema tko platiti smještaj od 300 eura.
Fenomen virdžina pojavio se u 15. stoljeću. Od oko 150 slučajeva virdžina, tobelija, ostajnica, kako ih nauka naziva i koliko ih je od tada zabilježila, danas je živo svega desetak.

Admin