AKADEMSKO POŠUMLJAVANJE

40

U ovoj zemlji studenti ne mogu diplomirati ako prije toga nisu posadili barem deset stabala

Filipini su ovih dana usvojili novi zakon prema kojem učenici i studenti ako žele završiti osnovnu, srednju školu ili fakultet, moraju posaditi najmanje deset stabala.

Ovim zakonom filipinske vlasti u nove naraštaje nastoje usaditi i formalizirati sadnju drveća kako bi to pomoglo u borbi protiv klimatskih promjena. Ako sve bude funkcioniralo kako treba, ovim bi se zakonom na Filipinima posadilo čak 175 milijuna stabala godišnje i nevjerojatnih 525 milijardi po generaciji.

Ekološka svijest

Na Filipinima više od 12 milijuna učenika godišnje završi osnovnu školu, oko pet milijuna srednju i 500.000 diplomira na fakultetu pa bi učenici i studenti uistinu mogli pomoći da se Filipini zazelene, piše srpsko izdanje magazina National Geographic.

Stabla će saditi u mangrovim šumama, postojećim šumama, u zaštićenim područjima, vojnim poligonima, urbanim sredinama te napuštenim rudarskim kompleksima. Planom pošumljavanja upravljat će jedinice lokalne samouprave.

iStock

Osim neposrednog utjecaja drveća na apsorpciju ugljičnog dioksida, vlasti se nadaju da će ovaj zeleni zakon pomoći da generacije koje dolaze razviju svijest o očuvanju okoliša.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u fokus je došao 2016. kada je donio odredbu kojom je dozvoljeno ubijati ovisnike i dilere droge što je prouzročilo više desetaka tisuća ubojstava. Ovaj zakon je puno miroljubiviji i nadamo se da će ga usvojiti i druge zemlje svijeta pa tako i Hrvatska. Piše