Ako ste još uvijek skeptični, možda vas nova studija ipak uvjeri: psi smanjuju alergije kod djece

199

psi alergijeDjeca koja su odrasla u kući sa psom imaju više bakterija povezanih s manjim rizikom alergija i pretilosti. Nova studija sa sveučilišta Alberta pokazala je da djeca koja su odrasla u kući sa psom imaju više bakterija povezanih s manjim rizikom alergijskih bolesti i pretilosti.

“Definitivno postoji kritičan trenutak kada se razvijaju imunitet i bakterije, a ometanje tog procesa rezultira promjenama imuniteta crijeva”, kaže Anita Kozyrskyj, jedna od vodećih stručnjakinja za crijevne bakterije.

Posljednja otkrića njezinog tima na fekalnim uzorcima djece registriranim u Kanadi tijekom dva desetljeća, pokazuju da djeca koja rastu sa psima manje boluju od astme. Teorija je da izloženost prljavštini i bakterijama sa pseće dlake i šapa, u ranom životu, može stvoriti rani imunitet, iako znanstvenici nisu sigurni javlja li se imunitet zbog bakterija s dlake ili transferom s ljudi koji dodiruju ljubimce.

Važan je i utjecaj ljubimca tijekom trudnoće

Tim ovih znanstvenika učinio je korak naprijed u razumijevanju veze između prepoznavanja da izloženost kućnim ljubimcima u maternici ili do tri mjeseca starosti djeteta, povećava broj dviju bakterija koje su povezane sa smanjenjem broja alergija i pretilosti kod djece.

“Prisutnost ove dvije bakterije povećala se dvostruko kada su u kući ljubimci, osobito psi”, kaže Kozyrskyj dodajući da i indirektna izloženost ljubimcima, znači tijekom trudnoće, utječe na mikrobiom crijeva kao i tijekom prva tri mjeseca života.

Psi smanjuju rizik od streptokoka tijekom poroda

Čak i ako pas nije više u kući kada se beba treba roditi, zdravi mikrobiom je i dalje prisutan. Kućni ljubimac smanjuje i vjerojatnost transmisije vaginalnog beta hemolitičkog streptokoka tijekom poroda kada kod djece može nastati upala pluća pa se preventivno majci daju antibiotici.

Teško je predvidjeti kako će ova saznanja koristiti ubuduće, ali Kozyrskyj ne isključuje koncept “pas u tableti” kao preventivno sredstvo za alergije i pretilost.” Nije isključeno da farmaceutska industrija neće pokušati proizvesti nadomjestke ovih mikrobioma kao što su učinili s probioticima”, kaže.  piše