Alarmantno stanje

219

Virus ušao u splitski Dom za starije i nemoćne: pozitivno deset štićenika, u tijeku je evakuacija cijelog kata u bolnicu na Križinama

22:30– Doznaje se da je 10 štićenika pozitivno, a da ukupno 16 osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu.

PRVA VIJEST

Nažalost, dogodilo se ono što se pod svaku cijenu željelo izbjeći. Zaraza koronavirusom je “ušla” u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, u kojemu boravi veliki broj štićenika. U tom objektu boravi 327 štićenika.

Prema informaciji koju nam je večeras u telefonskom razgovoru potvrdio i ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, koronavirus se pojavio na drugom katu staračkog doma i za sada je na koronavirus pozitivno 10-tak štićenika doma.

– Radi se staračkom domu čiji je vlasnik država. Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu sa pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split. Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. Nažalost dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije, rekao nam je ministar Beroš.

Kako doznajemo, na drugom katu, na kojemu se pojavio koronavirus, boravi ukupno 50-tak korisnika Doma, a prema neslužbenoj informaciji na tom se katu nalaze polupokretni korisnici. Prvi kat je predviđen za pokretne korisnike, a treći za potpuno nepokretne.

O detaljima cjelokupne situacije htjeli smo upitati i Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne Split, koji osim u Vukovarskoj ulici u Splitu, svoje kapacitete ima na splitskoj Zenti i na u Starom Gradu na otoku Hvaru. No, nažalost, ravnatelj Škaričić nije odgovarao na naše pozive.

Istovremeno, prijevoz štićenika Doma za starije i nemoćne u splitski KBC na Križinama, koji je “Korona bolnica” trajat će najvjerojatnije cijelu noć, a točan broj primljenih u bolnicu nitko nam nije mogao potvrditi. Međutim, izvori nam kažu kako bi na Križine moglo biti primljeno 50-tak korisnika Doma.

– Morat ćemo isprazniti cijeli jedan bolnički odjel. Prema informacijama koje ja imam, radi se o 50-tak štićenika Doma. Morat ćemo ih primiti sve u bolnicu, jer se njihov kat u Domu mora upotpunosti očištiti i dezinficirati. Tek, tada ćemo moći, one koji nisu pozitivni na koronavirus vratiti u Dom u Vukovarskoj ulici, rekao nam je prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Tko je unio virus u Dom za starije i nemoćne još se ne zna, a hoće li se “nultom pacijentu” u Domu uspjeti ući u trag, ostaje za vidjeti.

Ovo je prvi starački dom u Hrvatskoj u koji je ušao koronavirus. Epidemiolozi su se bojali upravo toga, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je baš danas na press konferenciji Nacionalnog stožera: “Najvažnije je da dosad nismo imali prodora u staračke domove.” Navečer su ga vijesti iz Splita, nažalost, demantirale…

Priopćenje Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije:

Zbog sumnje kako je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus, tijekom večeri pristupilo se izmještanju osoba smještenih na jednom katu Doma za starije i nemoćne. U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, NZJZ-a i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je kako će isti biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija o izmještanju korisnika Doma za starije i nemoćne iznijeti ćemo sutra (srijeda) 8.4.2020. na press konferenciji tijekom prijepodneva. piše