Biljke koje treba izbjegavati saditi u vrtu

696

invazivne vrsteSan svakog ljubitelja biljaka je imati vrt pun prekrasnog cvijeća te voćaka. No ponekad neke posađene biljke predobro uspijevaju da bi na koncu postale invazivne i uništavale sve pred sobom. Ako ste u potrazi za biljkama kojima biste uspješno ukrasili vrt, ovih deset vrsta svakako biste trebali izbjegavati.

Bambus

bambus

Neke vrste bambusa toliko su agresivne da su bile zabranjene u pojedinim državama. U odnosu na bambus, brzorastuća trava odličan je način za postizanje guste žive ograde koja ne zahtijeva preveliku brigu i održavanje. Uz vrste brzorastuće trave, elegantna alternativa bambusu može biti vinobojka ili božikovina.

Engleski bršljan

engleski brsljan

Tamnih listova, engleski bršljan jedan je od najčešćih ‘delinkvenata’ u hortikulturi. Populariziran je prije više od stotinu godina, a odlikuje ga neobuzdan rast. Kako biste ga kontrolirali, engleski bršljan potrebno je obrezivati unatrag.

Glicinija

glicinija

Proljetna sjenica stvorena od teških cvjetova glicinije u ljubičastoj nijansi poseban je prizor. U odnosu na američke, azijske vrste glicinije djeluju invazivno.

Kineski šaš

kineski sass

Voljena zbog srebrnog cvata, biljka kineskog šaša nakon sadnje ima tendenciju brzog širenja i predstavlja težak zadatak prilikom njezinog uklanjanja iz vrta. Izdašno i duboko korijenje lako i brzo se širi. Dobra alternativa kineskom šašu pokazat će se biljka divljeg prosa.

Japanska suručica, spirea

spirea

Ova biljka obožavana je zbog prirodne izdržljivosti i prelijepih cvjetova ružičastih nijansi. Problem japanske suručice ili spiree nalazi se u njezinom neobuzdanom širenju poput požara. Poput ostalih primjera invazivnih vrsta biljaka, jednom kad prijeđe granice vrta predstavlja pravi problem ostatku biljaka.

Sedmolist

sedmolist

Ova popularna i jednostavna niska biljka ima tendenciju jakog širenja podzemnog korijenja pa je njezino čupanje iz zemlje gotovo nemoguće. I najmanji korijen sedmolista ostavljen u zemlji rezultirat će novim rastom biljke. Kao odlična alternativa sedmolistu pokazat će se divlji đumbir i pojedine vrste paprati.

Sibirski kivi

sibirski kivi

Postoji sve više dokaza da je ova popularna biljka sklona lošem ponašanju. Kad naraste, sibirski kivi krasi čudna kora drveća i grozdovi bogatih mirisnih cvjetova. Jednom kad ga posadite, sibirskog kivija teško ćete se riješiti zahvaljujući agresivnom rastu koji doslovno ruši drveće u razini nadstrešnica.

Sjetvena metlica, ljetni čempres

ljetni cempres

Gorućeg izgleda grma, sjetvena metlica odnosno ljetni čempres stvara neprobojno korijenje koje se neobuzdano širi izvan granica vrta. Cijenjena po svijetlom grimiznom lišću u jesenskoj sezoni, kao odlična alternativa sjetvenoj metlici pokazat će se grmolika vrsta američke borovnice.

Thunbergova žutika

thumbergova

Japanska odnosno Thunbergova žutika svrstava se u najgoru hortikulturnu biljku zahvaljujući svojoj invazivnoj prirodi. Osim što neobuzdano raste, japanska žutika velik je magnet za krpelje.

Zlolesina, dafina, ruska maslina

zlolesina

Srebrnkasti listovi i slatkast miris cvjetova čine rusku maslinu odnosno zlolesinu jednom od najčešće sađenih grmolikih biljaka. Njezine bobice narančasto-ružičastih nijansi nezdrava su hrana za ptice i pomažu širenju biljke kao korova. Biljke iz roda Viburnum (udika, udikovina, kalina) stižu u mnoštvo veličina i pokazuju se mnogo boljim izborom za sadnju od zlolesine. piše