Čega treba više

339

lukvHrana koja potiče i ona koja štiti od depresije. Zašto burgeri i keksi mogu izazvati depresiju – a prehrana bogata voćem i povrćem sprečava pojavu tuge?

Sredovječni muškarci u čijoj prehrani ima dosta industrijski prerađene hrane, poput suhomesnatih proizvoda kao što su salame i paštete te zaslađenih pića, imaju veći rizik od pojave depresije, pokazuje nova studija s dvije tisuće Finaca.
Tijekom 13 godina, koliko je trajalo istraživanje, pokazalo se i da oni koji jedu puno voća i povrća (bogatih folatima kojih ima i u mesu i jetri) imaju manje šanse razviti depresiju. I navika ispijanja kave se pokazala korisnom.
Ako poboljšaju način prehrane i vježbaju, pa zato izgube suvišne kilograme, također imaju manje šanse oboljeti od depresije. Nutricionistkinja Anu Ruusunen, sa Sveučilišta Eastern Finland kaže: ‘Studija je pojačala hipotezu da zdrava hrana može spriječiti pojavu depresije.’
Depresivni vrlo često jedu vrlo loše tj. jedu manje hranjivih tvari. Jesti puno kobasica, procesuiranog mesa, deserta i grickalica te druge visokoprerađene hrane posebno je loše za psihu.
A suprotno nekim drugim studijama, uzimanje vitamina B12, ispijanje čaja te ukupna količina kofeina nisu povezani s rizikom od depresije.
Istraživanje je objavljeno u Psychotherapy and Psychosomatics, European Journal of Nutrition, Public Health Nutrition and Diabetic Medicine. Primjerice, u Velikoj Britaniji je depresija ustanovljena kod 19 posto stanovništva. Točnije 21 posto žena i 16 posto muškaraca ima simptome depresije, a najugroženija je skupina u dobi od 50 i 54 godine. piše