Cijela bi Boškovićeva nove fasade: Zeleni val ofarbat ćemo u zlatni

413

zlatna boskovicevaStiglo je više od 2500 zahtjeva za sufinanciranje obnove pročelja, među kojima i iz svih 28 zgrada ulice u centru čiji im stanari žele vratiti boju iz sedamdesetih.

Zeleni val postaje – zlatni. Barem jedan njegov dio, doduše, i to na potezu od Traume do Zrinjevca. Jer Boškovićeva, točnije svi stanari tamošnjih 28 zgrada, prijavili su se za obnovu fasada koju sufinancira Grad, a nadaju se da će im možda već do kraja godine sva pročelja biti “oker zlatna”, baš kakva su bila početkom sedamdesetih, kad su se posljednji put obnavljala.

Bit će samo skuplje

– Ne postoje još projekti obnove jer smo tek iskazivali interes za sufinanciranje, ali razgovarali smo o tome da se fasade nakon uređenja oboje u najsličniju boju izvornoj zlatnoj – objasnio je Vitomir Puhovski, predstavnik stanara na broju 15, pa dodao kako će njegova zgrada za obnovu uličnog i dvorišnog pročelja vjerojatno morati izdvojiti oko dvjesto tisuća kuna. Ne krenu li s obnovom sad, ustvrdio je također Puhovski, neće nikad.

– Grad daje za uličnu fasadu 80 posto pune cijene, a za dvorišnu 60. Nemamo što razmišljati. Podići ćemo pričuvu za pedesetak kuna, uzeti kredit i platiti ostatak. Ako budemo čekali, fasada će nam postajati sve derutnija, a i skuplja – kaže predstavnik stanara u Boškovićevoj 15. Sličan plan “kuju” i na broju 13a.

– Ne samo da ružno izgleda te da nam je izolacija nikakva nego su nam pročelja postala i opasna. Komadi teški po dva kilograma padaju na ulicu i samo strepimo kad će se nekome nešto dogoditi – objasnila je Vesela Mudnić, predstavnica stanara u toj zgradi. I u Boškovićevoj 13a za obnovu će se dići kredit i povećati pričuva iako već i sad ona nije mala.

Mjesečno 380 kn

– Mi konkretno plaćamo 380 kuna mjesečno. Ali to je nekako normalno u ovako starim zgradama. Već smo mijenjali kanalizacijsku vertikalu, plinske instalacije, uređivali krov, uvijek se nešto mora i stalno novac odlazi – rekla je Vesela Mudnić i dodala kako se svi u Boškovićevoj vesele što će imati potpuno novu ulicu. Centar je to grada, kažu, pa mora izgledati lijepo.

– Estetika jest važna, ali posebno nas muče dvorišna pročelja koja su već u tolikoj mjeri uništena da na zidovima više nema ni žbuke. Nešto malo smo sami popravljali, ali ne može se to kvalitetno – kazala je predstavnica stanara zgrade na 13a.

A osim zahtjeva koji su u posljednja tri mjeseca u Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) stigli iz Boškovićeve, na adresu tog upravitelja zgrada došlo ih je još oko 2500. To je broj pročelja koja bi se u gradu trebala urediti, a kad će se postaviti prve skele, znat će se nakon što se naprave detaljni projekti i izračuni.

– Došli su nam već stručnjaci da pregledaju stanje, a sad čekamo da se pojave opet i daju zeleno svjetlo za početak radova – kazali su u Boškovićevoj. piše