Cijela vam plaća ode na spizu?

665

Brutalne troškove pri kupovini namirnica lako ćete srezati uz ove trikove za uštedu, a i jelovnik će vam se popraviti

12606246

Kad biste zbrojili sve troškove kupovine namirnica u 2019. godini, cifra bi vas vjerojatno sablaznila. I bila bi gotovo jednaka onoj zbroja svih vaših prošlogodnjišnjih plaća. Svaki odlazak u restoran, po nešto za prigristi, u kupovinu namirnica za kuću – troškovi se gomilaju kao od šale.

Što nije iznenađujuće, niti je nešto zbog čega biste se trebali sramiti – ulaganje u hranu i zdrave namirnice jedan je od važnijih koraka ka zdravlju. No to ne znači da biste se trebali rasipati ili pak preplaćivati ono što ćete pojesti. Postoje načini da se uštedi, a kući ode punih vrećica hrane, bez precijenjenih “bio” proizvoda ili preskupih ulja kojima ne znate podrijetlo.

Nova je godina, promijenite i vaše odluke kad se radi o kupnji namirnica.

Portal Kitchn donosi najbolje trikove za uštedu u 2020. godini, izdvajamo neke od njih.

1. Obrok iz zamrzivača

Neka prva u nizu odluka koje ćete donijeti kad je u pitanju razumnije trošenje na hranu bude ona da jednom tjedno spremite obrok isključivo od namirnica koje već imate kod kuće. Poslužite se zalihama u zamrzivaču, teglama koje stoje u hladnjaku mjesecima, žitaricama koje čuvate u kuhinjskim ormarićima… Cilj je iskoristiti već kupljenu hranu bez odlaska u dućan po dodatne namirnice.

Ovako nećete samo uštedjeti na nepotrebnim sitnicama za kojima bi vam u trgovini poletjela ruka, već i iskoristiti hranu koju ste već kupili na nabolji način. A možda vam padne na pamet i neki novi obrok kojim ćete obogatiti prehranu.

2. Planirajte tjedan

Nedjeljom navečer napravite plan obroka za naredni tjedan. Točno zapišite koliko vam sastojaka treba za koji ručak, doručak i večeru i pokušajte organizirati veće obroke oko onoga što se u tom trenutku nalazi u vašemu hladnjaku. Ukoliko ste isplanirali sve s postojećim namirnicama, nema potrebe za odlascima u dućan.

3. Skuhajte unaprijed

Isto tako nedjeljom možete nakuhati namirnice koje mogu stajati dulje u hladnjaku. Variva, žitarice poput quinoe i riže možete skuhati “na veliko”, a brinuti se o dodacima. Voće i povrće za jutarnje smoothieje također možete narezati i držati u plastičnim vrećicama u zamrzivaču, a povrće i piletinu, primjerice, držati u staklenim zatvorenim posudama u hladnjaku.

4. Proučavajte akcije

Ne bacajte letke koji se vucaraju po portunu. Planski šoping namirnica nije samo za penzionere i sirotinju – u inozemstvu je to sasvim normalna praksa, njom se vode studenti i zaposleni ljudi, s većim i manjim prihodima, a logika je jednostavna – ako nešto možete kupiti po povoljnijoj cijeni, zašto biste negdje drugdje istu stvar plaćali “po zlatu”?

Upravo to bilo bi ono što popularno nazivamo “kidanjem novca”.

5. Iskoristite ostatke

Ako sve češće bacate nepojedenu hranu, pretražite malo kulinarske blogove – ostaci tjestenine mogu se odlično zapeći u pečnici, piletina se može podgrijati i od nje složiti sendvić. Od riže napravite salatu s tunjevinom, a ako imate nepojedenoga mesa ili slanutka, takve namirnice idu u složence. Ovdje pronađite recepte. Piše