Deložirani

609

deloziraniDeložirani: Dok su se one sporile, mlade iselili pred Badnjak. Kata Borilović oporučno je dobila kuću pokojne Lucije Bobinec koju je uzdržavala. No, pokojna je žena ranije sklopila ugovor s Lj. Fresl. Deložirana je udruga Savršeni krug.

Samo dva dana prije Božića udruga za mlade sa socijalnim problemima Savršen krug ostala je bez krova nad glavom. Jutros u deset sati su, zbog imovinsko-pravnog spora koji se vodi nad nekretninom u kojoj su obitavali, morali napustiti kuću u Savskom gaju 3. put.

Kuća kao zahvala

Naime, nekretnina je bila u vlasništvu danas pokojne Lucije Bobinec, koja je kuću i zemlju oko nje oporučno ostavila susjedi Kati Barilović kao zahvalu, kako kaže Barilović, zbog devet godina brige o nepokretnoj starici, s kojom je potpisala i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Pokojna je starica doduše prije toga potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju s drugom susjedom Ljiljanom Fresl, koja je danas uz pomoć službenih osoba došla u fizički posjed nekretnine.

– Gospođa Fresl prekršila je sve odredbe iz tog ugovora jednostranim uskraćivanjem uzdržavanja pokojnice. Isto tako, Općinski građanski sud, u kojem radi gospođa Fresl, presudio je da se ponište sadašnji upisi u zemljišne knjige, u kojima je stajalo moje ime i ime moga supruga, te da se ponovno upiše pokojna Lucija Bobinec, no izvršena je protupravna uknjižba nekretnine na ime i u korist spomenute djelatnice Općinskog građanskog suda, tvrdi Kata Barilović.

Razlika između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju je u tome što potpisnici potonjeg ugovora pravo nad imovinom stječu odmah nakon potpisanog ugovora, dok kod doživotnog uzdržavanja skrbnici stječu pravo tek u trenutku smrti uzdržavane osobe. Upisi imena obitelji Barilović u zemljišne knjige bili su tako mogući odmah nakon potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

– Skrbila sam o pokojnoj Luciji najbolje što sam mogla i od nje sam, u znak zahvale za sve što sam učinila, dobrom voljom dobila svu njenu nekretninu, a potpuno nepotrebno i iz neznanja sklopila ugovor o dosmrtnoj skrbi. On doista nije ni bio legalan jer je pokojnica već imala ugovor o doživotnom uzdržavanju, što je ustvrdio i nadležni sud, a koji nije mogao biti raskinut – govori Kata Barilović

Udruga za mlade

Dok je spor između dvaju susjeda nad ostavštinom treće trajao, u kući je zadnjih četiri godine djelovala udruga Savršen krug, koja za mlade s problemima organizira razne kampove i aktivnosti, uključujući i breakdance, u kojem su štićenici udruge ove godine osvojili europsko prvenstvo. Upravo su oni trebali u toj kući provesti Božić.

– Znali smo da će do deložacije doći, ali nismo mislili da će to napraviti baš pred Božić. Sredili smo novi prostor, no tamo možemo useliti tek krajem prvog mjeseca. Nova vlasnica dopustila je da stvari držimo u kući do tada, no brzo smo morali pronaći mjesto za klince. Odmah nam je sa svojim prostorom uskočio motoklub Galebovi, govori Renato Milovan, predsjednik udruge, dok iz kuće iznosi nekoliko stvari koje može ponijeti sa sobom.

– Mi smo samo kolateralne žrtve svega ovoga. Malo nam je teško, no razmišljamo pozitivno, gledamo na ovo kao na novi početak.– zaključuje Milovan.

Nova vlasnica nekretnine Ljiljana Fresl nije htjela davati izjave vezane uz ovaj slučaj. piše