Dobre vijesti

535

dobravjesStudija potvrdila. Kalcij i vitamin D popravljaju razinu kolesterol ženama u postmenopauzi. Dugo se raspravljalo mogu li kalcij i vitamin D doista poboljšati razinu kolesterola. Dodaci kalcija i vitamina D nakon menopauze ženama mogu pomoći u popravljanju razine kolesterola, kaže nova studija objavljena u časopisu Journal of North American Menopause Society (NAMS). Najbogatiji su izvori kalcija mlijeko i mliječni proizvodi te srdele.

Žene su dnevno uzimale 1.000 mg kalcija i 400 IU vitamina D3, a druge placebo. Na 600 žena pratila se povezanost uzimanja dodataka s razinom kolesterola. One koje su ih uzimale imale su više nego dvostruko veće izglede da imaju bolji kolesterol u odnosu na žene koje su koristile placebo.

Istraživači su otkrili da su žene s višim razinama vitamina D u krvi imale višu razinu lipoproteina visoke gustoće (HDL – “dobar” kolesterol), nižu razinu lipoproteina niske gustoće (LDL -“lošeg ” kolesterola ) u krvi i niže razine triglicerida. Uzimanje kombinacije kalcija i vitamina D je posebno korisno u podizanju razine vitamina D kod žena koje su starije, no i način života bio je od velike važnosti. Kombinacija kalcija i vitamina D učinkovitije je djelovala kod žena koje ne puše i koje su pile manje alkohola. piše