DOM UMIROVLJENIKA U DOBA KORONAVIRUSA

484

Posjetili smo jedan od najvećih zagrebačkih domova, pogledajte što smo ondje zabilježili

S obzirom na to da korona virus može biti najsmrtonosniji ako od njega obole stariji ljudi, upravo bi oni trebali najviše paziti da se ne zaraze. Hrvatska za sada spada među zemlja u kojima epidemija nije zahvatila domove za starije osobe u kojima se stoga provode i vrlo stroge mjere prevencije.

Da se stanari doma poslušno pridržavaju novih pravila uvjerili smo se u Domu za starije osobe Sveta Ana, jednom od najvećih, ali i najkomfornijih u Zagrebu. U njemu živi 305 osoba od 78 do 101 godinu, a prosječna dob im je 83 godine.

Otprilike trećina su nepokretne osobe. Uz to se u Svetoj Ani u Sopotu svakodnevno priprema dodatnih 280 toplih obroka koji se dostavljaju starijim ljudima koji žive kod kuće. Mnoge domske aktivnosti i zajednička druženja zadnjih su tjedana svedeni na najmanju mjeru, stanari ne smiju izlaziti izvan domskog dvorišta, a rodbina i prijatelji im više ne smiju dolaziti u posjetu kao niti bilo tko drugi bez posebne dozvole.

No, uz pomoć brižnog osoblja umirovljenici iz Svete Ane su našli načine da se i u teškim okolnostima koje su nenadano nastupile nekako zabave, skrate vrijeme i pomognu jedni drugima. A oni najhrabriji tvrde da ih nije uplašio niti nedavni snažni potres. Piše