Donosimo vodič kako na ljetovanje s kućnim ljubimcem

506

ljetovanje kucni ljubimciIako se ne žele odvajati od njih ni kad su na odmoru, vlasnici ipak trebaju voditi brigu i o tome što je najbolje za njihove ljubimce.

Vrijeme godišnjih odmora svima koji imaju kućne ljubimce donosi i dodatne brige – voditi ih sa sobom ili ih ostaviti kod kuće, odnosno na čuvanju. Odluku dodatno može zakomplicirati i ako ljubimac uzima neki lijek.

– Ako treba redovno dobivati neke lijekove, provjerite možete li ga ostaviti na čuvanju kod veterinara ili kod nekoga koga on preporučuje – savjetuje dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biologije, savjetnica za ponašanje životinja. Dodaje kako je prvi, a možda i najjednostavniji čimbenik kod donošenja odluke hoćete li voditi ljubimca na put ili ne odredište putovanja.

– Ako putujte u drugu zemlju, svakako provjerite može li se u zemlju u koju želite doputovati s kućnim ljubimcem. Svakako provjerite jesu li potrebna neka dodatna cijepljenja i propisuje li ta zemlja određeni broj dana koje životinja mora provesti u karanteni prilikom ulaska u zemlju. U nekim zemljama životinje su više ili manje dobrodošle pa se jednako tako odnose prema njima kao putnicima u vlakovima i autobusima, odnosno kao gostima u hotelima i pansionima – ističe Irena Petak. Kao važnu činjenicu u donošenju odluke napominje i trajanje putovanja do željenog odredišta i prijevozno sredstvo kojim ćete putovati.

– Putujete li avionom, morate znati da većina ljubimaca ne može putovati u putničkom prostoru, nego će morati putovati u prtljažnom prostoru. Za vožnju avionom ljubimci moraju biti naučeni boraviti u transportnom kavezu. Općenito, ako putujete na tjedan ili dva, nije preporučljivo izložiti ih ovakvom stresu. Ako putujete osobnim automobilom i želite povesti ljubimca, budite sigurni da on dobro podnosi vožnju. Zbog vrućina morat ćete biti dodatno pažljivi kako se vaš kućni ljubimac ne bi pregrijao. To znači da ga, kad putem stanete, ne smijete ostavljati u parkiranom automobilu. Konačno, prilikom odabira hotela ili nekog drugog smještaja, unaprijed treba provjeriti jesu li kućni ljubimci dobrodošli. Sve životinje mogu osjećati mučninu zbog putovanja, o čemu treba unaprijed porazgovarati s veterinarom – objašnjava savjetnica.

Oprez sa starijim

Pas voli uvijek biti sa svojim vlasnikom. No, ako je riječ o starijem ili bolesnom psu, ako teže podnosi vrućinu (psi s kratkim njuškama) ili nije od ‘plivačkih’ pasmina, a spremate se na more, razmislite da ga ipak ostavite kod kuće ili u psećem hotelu, koji isto tako treba pažljivo odabrati.

– Ako imate plašljivog psa, koji bi se mogao prestrašiti novih mjesta, situacija, zvukova, tada je možda bolje da ga ostavite kod kuće, gdje će ga netko čuvati, ili kod prijatelja koje on dobro poznaje. Ako je vaš pas u nekim situacijama agresivan, promislite hoćete li moći kontrolirati sve situacije u kojima ćete se tijekom odmora naći. Pas koji puno laje možda neće biti dobro prihvaćen u hotelu ili kampu, a ako uništava stvari kada ostane sam, možete se naći u vrlo neugodnoj situaciji. Kako biste psu olakšali neke stresne situacije, možete nabaviti DAP (Dog Appeasing Pheromone), koji djeluje umirujuće na pse i ne stvara ovisnost. Ako imate štene, budite posebno oprezni. Lako strada od velikih vrućina, vožnja u pregrijanom automobilu ili boravak na suncu na plaži su jako opasni. No zbog dobre socijalizacije štene bi trebalo imati raznolika pozitivna iskustva pa nije loše da se navikne i na vaš način života, ako to uključuje često putovanje – kaže dr. Petak.

Ukoliko imate štene, tada trebate biti posebno oprezni! Naime, štenad lako strada od velikih vrućina, pa je vožnja u pregrijanom automobilu ili boravak na suncu na plaži, jako opasan. No, štenci bi trebali zbog dobre socijalizacije imati raznolika pozitivna iskustva, pa nije loše da se naviknu i na vaš način života, ako to uključuje često putovanje. Boravak u hotelu za pse može biti previše stresan za štene, pa se to ne preporučuje. Najbolja opcija je ako štene može pričuvati u svome domu netko od vaših prijatelja ili članova obitelji, s kojima se štene već do sada upoznalo.

Čip pomaže u traženju

Kad je riječ o mačkama, one vole ostati u svom domu. Nije im to problem ako ih netko obilazi jednom dnevno, daje im hranu i vodu te očisti njihov zahod.

– Sa sobom možete voditi mačku koja je lako prilagodljiva, nije plašljiva i ima iskustva s izlaskom van. Ako putujete u svoju vikendicu, možete mačku pustiti u vrt dok ste vani kako biste pazili što se događa. Mačke su teritorijalne životinje, susjedove mačke mogle bi prilično neprijateljski dočekati vašu macu pa budite oprezni. Osim toga, ako vaša mačka nije kastrirana, a pogotovo ako se radi o mužjaku, može odlutati u potrazi za ženkama. Posebno pazite ako se vaša vikendica nalazi u blizini prometne ceste, bilo bi dobro da mačku imate na povocu kada izlazi van jer u trenu može stradati. Ako mačku vodite tamo gdje ćete je puštati van ili ako je ostavljate kod nekoga na čuvanju, obavezno je mikročipirajte. Ako se izgubi ili pobjegne, to vam može pomoći da je ipak pronađete. Ako nemate izbora pa vodite mačku sa sobom, ponesite sve stvari koje voli i koristi, od zahoda, grebalice, igrački do omiljenog jastuka i deke. Kako biste mačku smirili i udobrovoljili možete nabaviti Feliway, mačji feromon koji bi ne izaziva ovisnost, ili malo mačje metvice, koja dovodi do ekstaze i opijenosti na kraće vrijeme (oprezno s time) – objašnjava dr. Petak.

Iako je sve lakše voditi ljubimce na ljetovanje jer sve je više hotela u kojima su dobrodošli, uvijek treba uzeti u obzir kako će putovanje djelovati na vašeg ljubimca, kaže savjetnica. Treba ga unaprijed pripremati na promjene okoliša, vožnju i ostale promjene koje su neizbježne na putovanjima. Osim za pse, ističe dr. Petak, najbolje je da ljubimce ostavite kod kuće i dogovorite da ih netko obilazi. Možete zamoliti nekog prijatelja ili člana obitelji, ali i pronaći osobu kojoj ćete to platiti i koja ima iskustva s vrstom kojoj pripada vaš ljubimac.

Dobrodošli u hotele

Ako je vaš ljubimac kunić, možete ga ostaviti kod kuće ukoliko će ga svakodnevno netko posjećivati. Naime, kunići imaju različitu osobnost i mogu različito reagirati na stresnu situaciju kao što je putovanje, ali za većinu kunića svaka promjena može izazvati stres. Ukoliko kunića ostavljate nekome na čuvanju, poželjno je da ta osoba nema kod kuće predatore (npr. pse, mačke, tvorove, zmije). Pripremite porcije hrane koje će mu osoba koja ga obilazi ili čuva davati. Ipak, ukoliko putujete na dulje od mjesec dana, odnosno ukoliko ste smješteni kod vaših prijatelja i rodbine gdje već poznajete uvijete i znate da imate mogućnosti za dobru skrb o vašem kuniću, tada ga možete povesti sa sobom. Za više informacija obratite se udruzi Zecovi.

Ako ste vlasnik tvora, također vam preporučamo da svog prijatelja ostavite kod kuće, te da angažirate nekoga tko će ga redovno obilaziti. Ukoliko inače vodite svog tvora u posjete kod prijatelja ili obitelji, možda ga možete ostaviti na čuvanju kod njega/njih. Za više savjeta obratite se udruzi Tvorum.

Vlasnici papiga trebali bi također ostaviti svog ljubimca kod kuće. Ostavljanje može biti problem jer papige ne vole biti same, ali ukoliko pronađete osobu koja će ih redovno obilaziti i družiti se s njima, problem će biti manji. Priredite se da ćete u hotelu morati dodano čistiti ono što papiga razbaca.

Ima sve više hotela u kojima su ljubimci dobrodošli. Zbog toga će biti sve lakše ljetovati s njima. No, uvijek treba uzeti u obzir i kako će putovanje djelovati na ljubimca te ga unaprijed pripremati na promjene okoliša, vožnju i ostale promjene koje su neizbježne na putovanjima.

Papigama samoća ne paše

Ako papigu vozite sa sobom, maknite viseće igračke iz kaveza kako tijekom putovanja ne bi udarale papigu. Tamnijom prozračnom tkaninom pokrijte kavez. U hotelu bi vam mogli prigovarati ako papiga bude preglasna kada odete iz sobe.

Bez psa na more

Ima problema u ponašanju, boji se zvukova, gužve, drugih ljudi, ne osjeća se sigurno kad je u blizini djece, ne podnosi baš dobro vrućinu i ne voli u vodu, a omiljeni sport mu je lajanje – razmislite je li vašem psu ipak bolje da ne ide na more već da ostane kod kuće.

Ne vole vodu

Mačke uglavnom nisu ljubitelji vode, a s obzirom na to da imaju maleno tijelo, lakše će se pregrijati nego psi koji ulaze u vodu. Ako idete na more, mačku nećete moći voditi na plažu, morat će ostati u hotelu. Ako odmor provodite na jahti, mačka će biti sretnija ako ne ide s vama.

Tvor je najsretniji u svojoj kući

Ako imate tvora, najbolje bi bilo da svog prijatelja ostavite kod kuće. Pronađite odgovornu osobu koja će ga redovito obilaziti. U slučaju da ste svog ljubimca inače vodili u posjete kod prijatelja ili obitelji, pa ih je i upoznao, možda ga oni mogu pričuvati dok vas nema.

Promjene izazivaju stres

Za većinu kunića promjena može izazvati stres, pa tako i dolazak u nepoznato okruženje, promjena rutine, promjena temperature. Kunić koji je u stresu dobit će proljev, može odbijati jesti ili će biti agresivan i povučen. Zato je bolje da uz čuvanje ostane kod kuće. piše