DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ!

23

Zaražen je i brat od mladića koji je bio na utakmici u Milanu, djevojka je ‘negativna’

Zagreb, 250220. Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljevic. Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zagrebacke zupanije uzorke korona virusa voze zasticeni zastinim odijelima i maskama. Foto: Damjna Tadic / CROPIX

<<<<<< NOVO 10:14 Kako doznaje Index, brat blizanac prvog zaraženog zaposlen je u HEP-u. Radno mjesto mu je u HEP ODS-u u Vukovarskoj ulici 37, gdje je zaposlen prije pet mjeseci.

———————–

10:00 Kontrola sanitarne inspekcije putnika s trajekta “Marko Polo” koji je u srijedu ujutro stigao u Split iz talijanske Ancone, trajala je oko sat i pol, a neslužbene su informacije da “nije bilo postupanja”, a putnici su negativni na koronavirus.

Putnike i posadu dočekali su posebno opremljena hrvatska pomorska policija i dvije sanitarne inspektorice koje su pregledale putnike.

Sanitarne inspektorice pitale su putnike iz kojeg dijela Italije dolaze, a granična pomorska policija zaštićena rukavicama i maskama na carini je obavljala kontrolu ulaska u Hrvatsku.

Inspekcijska i policijska kontrola putnika u splitskoj Luci koji su stigli iz Italije trajala je gotovo sat i pol. Novinari nisu uočili nikakvo odvajanje putnika niti vozila medicinske službe, koja bi eventualno odvezla putnike za koje bi se sumnjalo na zarazu koronavirusom.

———————–

9:30 Ubrzano raste broj zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji, javlja Reuters. Vlasti su objavile da je još 115 osoba oboljelo, pa je tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji narastao na 1,261 osoba.

U kontinentalnoj Kini u utorak je bilo 406 potvrđenih novih slučajeva zaraženih koronavirusom, manje nego prethodnoga dana, kada je broj zaraženih porastao za 508. Kinesko Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo objavilo je u srijedu i da je u utorak od koronavirusa umrlo 52 ljudi, manje u odnosu na 71 smrtni slučaj dan prije.

Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 401 novi slučaj zaraze, manje u odnosu na 499 slučajeva dan prije.

———————–

9:10 – Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera Civilne zaštite rekao je da imamo još jednog pozitivnog na koronavirus. Svi ostali testirani su negativni.

Poručio je i da oni koji nisu bili u Italiji ili Kini, a imaju simptome prehlade savjete trebaju potražiti kod obiteljskog liječnika.

– Svi koji su bili testirani su imali iznimno blage oblike bolesti, svi su nakon negativnih nalaza pušteni kući. Za dvojicu bolesnika koji su potvrđeni i hospitalizirani kod nas imaju blagu kliničku sliku. Dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo neke komplikacije – kazala je.

Također je rečeno da je zaraženi putovao autobusom te da su putnici koji su bili u autobusu kontaktirani. Opširnije pročitajte OVDJE.

———————–

Trajekt na redovitoj liniji iz Ancone oko sedam sati uplovio je u splitsku gradsku luku te ga je dočekala posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor, piše Slobodna Dalmacija.

Koordinator u splitskoj Lučkoj upravi Vjekoslav Grgić je kazao kako će pomorska policija biti opremljena rukavicama i maskama, a dežurni sanitarni inspektor putnike će pitati dolaze li iz sjevernotalijanskih područja, gdje se pojavio koronavirus.

Sanitarni inspektor će, ako netko od putnika dolazi iz kriznih talijanskih područja, odlučiti o tome hoće li ga izdvojiti i uputiti epidemiologu.

Redovita trajektna linija koja povezuje talijanski grad Anconu i Split plovi dva puta na tjedan – srijedom i subotom.

 

I ubuduće će pri dolasku trajekta iz Ancone u Split dežurni sanitarni inspektor provjeravati iz kojih su dijelova Italije putnici stigli u Split – najavio je Grgić za Hinu.

Na trajektu koji je stigao oko sedam ujutro stigao je i Alex iz Španjolske koji je novinarima kazao da stiže iz regije Pescari.

 

Kazao je da su ih djelatnici u Split kao i u Italiji dočekali sa zaštitnim maskama i nisu ih detaljnije pregledavali.

Kako je za Slobodnu Dalmaciju kazao Grgić, na brodu je jutros bilo 80-ak putnika. Još uvijek nema informacija jesu li u Split stigli i putnici iz sjevernog djela Italije gdje je najveća ugroza od zaraze. Piše