DRUŠTVENI PROBLEM KOJI SE PREŠUĆUJE

596

Starije osobe sve su češće žrtve nasilja: ‘U cijeloj protekloj godini smo zabilježili 1200 prekršajnih djela’

Zagreb, 290909.
U povodu Dana policije i blagdana svetog Mihovila, njezina zastitnika, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, primila je izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova RH na celu s ministrom Tomislavom Karamarkom.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

SPLIT – U prošloj godini hrvatska policija zaprimila je 1200 prekršajnih prijava za nedjela na štetu starijih osoba, no tamna brojka daleko je veća, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji pod nazivom “Nasilja nad osobama starije životne dobi” održanoj na Pravnom fakultetu.

O fenomenu zlostavljanja starijih osoba govorila je predsjednica Bijelog kruga Hrvatske Livija Plančić istaknuvši kako se broj starijih osoba u Hrvatskoj sve se više povećava i kao takvi čine znatan dio populacije, a brojna su istraživanja pokazala da je nasilje prema starijim osobama puno rasprostranjenije nego što se pretpostavlja.

Napominje da, iako su u zadnjim promjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji stariji uvršteni kao posebno ranjiva kategoriju, Hrvatska još uvijek daleko od uspostave zaštite od zloporaba, posebno u području zlouporaba ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Plančić drži da se generalno malo govori o nasilju nad starijim osobama, a riječ je teškom društvenom problemu koji se prešućuje i malo ga se istražuje.

“U cijeloj protekloj godini smo zabilježili 1200 prekršajnih djela počinjenih na štetu starijih osoba. Bez obzira na tu brojku i na to što se posebno počeo pratiti taj vid nasilja, te se posebno utvrđuje i prati rodbinski odnos u  okviru obitelji, možemo ipak ustvrditi da je tamna brojka velika, odnosno da je problem ne prijavljivanja prisutan”, objasnila je Plančić.

Kao posebno težak oblik nasilja prema starijim osobama Plančić je izdvojila ekonomsko nasilje u kojem se starijim osobama ugrožava skrb, ali i materijalna sigurnost. Posebno je izdvojila zlouporabu ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju kao posebno težak oblik zlouporabe starijih osoba.

Posebno se na tamnu brojku osvrnuo voditelj odjela prevencije splitsko-dalmatinske policije Paško Ugrina koji je rekao da je policija posebno fokusirana na osobe starije životne dobi, te da su u praksi primijetili značajan broj kaznenih djela na štetu starijih.

Policija želi ukazati na problematiku, tamne brojke, odnosno ne prijavljivanje kaznenih djela. Činjenica je, nastavio je Ugrina, da policijska evidencija u potpunosti ne prikazuje realnu sliku pa su osobe starije životne dobi često žrtve prekršajnih i kaznenih djela, a da policija to ne zna.

“Bilježimo kaznena djela na štetu starijih osoba, vodimo posebnu projektnu aktivnost prevencije kaznenih djela na štetu starijih osoba, educiramo umirovljenike, radimo na senzibiliziranju javnosti, ali je evidentno i da postoji tamna brojka”, kazao je Ugrina.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Splitu Ljiljana Stipišić je kazala kako su od 2011. do 2018. imali 4020 svjedoka i žrtava od čega samo na Županijskom sudu 3076, dok se sve ostalo odvijalo na Prekršajnom i Općinskom sudu te na Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu. Naglasila je kako osobe ispituju ne samo na sudu već to mogu napraviti i u njihovom domu ili u prostoru koji je za njih adekvatan. Starije osobe su najčešće žrtve nasilničkog ponašanja u obitelji”, ustvrdila je sutkinja Stipišić, ali i druga kaznena djela.

“Nedavno smo imali kaznena djela pokušaja ubojstava starije osobe koja je naposljetku i preminula”, otkrila je Stipišić. Piše