Država ga izbezumila

121

izracun mirovine‘Izračunali su mi mirovinu kao da ću živjeti do 93.!’

Nakon što je navršio potrebnih 64 godina za odlazak u mirovinu, zagrebački financijaš i dugogodišnji direktor u kolovozu je predao zahtjev za mirovinu u koju će kao osiguranik 2. stupa, jer mu je to povoljnije. No kada je primio obavijest o preliminarnom iznosu mirovine, ostao je u šoku. Njegova mirovina bit će manja od onog zasluženog jer je ista izračunata pod pretpostavkom da će živjeti 93 godine.

‘Koji muškarac živi 93 godine, pa prosječan je životni vijek muškaraca oko 73 godine. Ovo je zemlja poharana ratom, s velikom stopom karcinoma, stresom’, rekao je novopečeni umirovljenik koji je nekoliko desetljeća radio kao visokopozicionirani financijaš u nekoliko tvrtki, a koji će uz još 200-tnjak građana primati mješovitu mirovinu iz prvog i drugog stupa.

Rijetki su Hrvati koji primaju ovakvu mirovinu, a uglavnom su je zaslužili zbog visokih primanja tijekom godina rada, kojima je i bez zaštitnog dodatka od 27 posto ostanak u 2. stupu povoljnija varijanta.

Preliminarni izračuni HZMO-a pokazuju da bi, prema uplatama, državna mirovina ovog financijaša trebala biti 11.600 kuna, no neće mu biti isplaćeno više od 7800 kuna jer je država propisala da od ove godine nitko u starosnoj mirovini ne može dobiti manje od 60,10 kuna za godinu staža, kao i da mu se ne može isplatiti ni više od 228 kuna po godini neovisno o uplatama.

‘Pošteno sam radio svoj posao, plaćao poreze i doprinose na sve što sam zaradio, govorim pet jezika, bio sam najdugovječniji direktor u jednom javnom poduzeću, nikad u novinama, nikad u zatvoru, uvijek kvalitetno radio svoj posao. Svi mi govore da ću dobiti pristojnu mirovinu, što je istina, ali zašto ne postoje ograničenja za nekog tko je par mjeseci bio državni dužnosnik, a na mene se ta ograničenja primjenjuju’, rekao je budući umirovljenik za Večernji list. 

Na osnovu 350 tisuća kuna, koliko ima na računu iz 2. stupa primat će oko 1300 kuna mjesečne mirovine. Zasad se isplaćuju 232 takve mirovine prosječne vrijednosti 1172 kuna. Mirovina 2. stupa može biti ugovorena kao pojedinačna (i u tom slučaju određuje se veći iznos) ili zajednička. Kod te zajedničke može se ugovoriti zajamčena isplata nasljednicima na 20 godina, na što se odlučio naš sugovornik. Izračunao je da će u tom razdoblju on ili njegovi nasljednici dobiti najviše 250 tisuća kuna, a ne 350 tisuća, koliko je uštedio.

‘Kad je počinjala mirovinska reforma, govorili su nam da će cijeli iznos naslijediti naša djeca. Kod mene je ta razlika 100.000 kuna’, kazao je ovaj budući umirovljenik.

Mirovine iz 2.stupa isplaćuje Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), jedino registrirano za taj posao. Oni odgovaraju da doživotna mirovina ovisi o iznosu doznake, tablicama smrtnosti, ukalkuliranoj kamatnoj stopi, trajanju zajamčenog razdoblja te dobi korisnika i supružnika/ce u slučaju zajedničke mirovine. Mirovina ne ovisi o spolu zbog zakonske odredbe koja izričito zabranjuje diskriminaciju po spolu pri određivanju iznosa mirovine. Tablice smrtnosti odobrava HANFA. Hrvatska ima 205 tisuća starijih od 80 godina, od čega je svaki treći muškarac.  piše