Evo što vas čeka na odmoru ovog ljeta

291

Recepcioneri nalik liječnicima mjere temperaturu, svi imaju maske, nema bliskih kontakata i dječje igre. Tako će izgledati hotelska svakodnevica.

Recepcioneri će ubuduće izgledati poput doktora u zaraznoj bolnici, hotelskom osoblju smiješit će se eventualno oči jer će svi imati maske, gostima će se na ulasku u hotel mjeriti temperatura i dezinficirati koferi, a na večeru će ići tek kad znaju da imaju slobodan stol, i pritom će trebati držati razmak s drugim gostima ili osobljem. Tako će izgledati novo normalno u hotelima diljem svijeta, pa i Hrvatskoj, sve dok se ne pronađe i krene u primjenu cjepivo ili učinkovit lijek protiv Covida-19.

U ovom trenutku izrađuju se novi nacionalni protokoli i pravila ponašanja na razini svih hrvatskih kompanija koje u ovoj godini planiraju primati goste. Zasad s njima ne žele ići u javnost, no mi vam donosimo nova pravila za smještajne objekte koja je zasad propisala Svjetska zdravstvena organizacija, a preporuke je objavila i svjetska analitička kuća HVS, i one su još detaljnije.

U Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske ističu da će se pristup gostima sigurno promijeniti i prilagoditi novim okolnostima.

“U svim segmentima morat će se osigurati maksimalni sanitarni standardi i potrebna socijalna distanca. No sigurni smo da se i u tim uvjetima može organizirati usluga koja će svim gostima omogućiti željeni odmor i ugodno iskustvo. Budući da nas u ovoj sezoni čeka borba za svaki turistički dan, turističke kompanije provode potrebne prilagodbe i promjene u organizaciji poslovanja, s ciljem da i u ovim specifičnim uvjetima osiguraju maksimalnu sigurnost gostima i zaposlenicima”, otkriva nam Bernard Zenzerović iz UPUHH-a. Na temelju dostupnih informacija o širenju bolesti Covid-19, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je dokument sa smjernicama za operacije u smještajnim objektima.

WHO predlaže da se izrade akcijski planovi u suradnji uprava kompanija i nacionalnih ili lokalnih zdravstvenih vlasti, potom angažiraju timovi za njihovu provedbu, te riješe ulaganja u potrebnu opremu. K

ako će konkretno izgledati pojedine hotelske operacije? Kao i do sada, recepcioneri će imati glavnu ulogu u komunikaciji s gostima, ali u ovom slučaju oni će goste ne samo informirati o pravilima ponašanja, nego i postupcima ukoliko primijete simptome respiratorne infekcije.

Takvi gosti će morati ostati u svojoj sobi sve do dolaska liječnika. Recepcioneri po novom neće smjeti spadati u rizičnu skupinu, bilo zbog godina ili zdravstvenog stanja. Oni sami izgledat će poput doktora u zaraznoj – preporuča se da imaju zaštitnu masku, zaštitu za oči, rukavice, kutu s dugim rukavima, da uza se drže sredstvo za dezinfekciju i imaju kantu za infektivni otpad.

Morat će pratiti stanje svih gostiju i otkrivati zaražene te kontrolirati pridržavaju li se gosti mjera socijalne distance, ali dakako diskretno. Gostima neće biti dopušteno rukovanje, grljenje i ljubljenje, i bit će potrebno održavati udaljenost od drugih gostiju na najmanje jedan metar.

Uz redovite mjere higijene, u svim zajedničkim prostorijama trebat će se postaviti spremnici s gelom za dezinfekciju ruku. Na doručku se mora osigurati da gosti ne diraju hranu osim svoje, te se preporuča dezinfekcija aparata za kavu, sokove, po mogućnosti nakon svake uporabe. U postavljanju stolova, treba osigurati prostor od 10 četvornih metara na 4 osobe. Nasloni stolaca neće smjeti biti bliži od 1 metra, kao ni udaljenost dvije osobe koje sjede sučelice. Zabavni sadržaji za djecu najbolje da su zatvoreni.

U segmentu domaćinstva bit će pojačani zahtjevi za dezinfekcijom, izbjeljivačima ili alkoholom, preporučaju se jednokratne krpe za čišćenje, posteljina će se prati na visokim temperaturama, češće će se provjetravati. I sobarice će morati obratiti pažnju na bolesne goste, i izvijestiti kolege, ali diskretno.

One će morati imati rukavice, a za čišćenje zahoda i vizire i pregače. Posebna pažnja treba se posvetiti i praćenju zdravstvenog stanja osoblja, s protokolom zbrinjavanja zaraženih. Nešto šire preporuke za odvijanje hotelskih operacija nakon izlaska iz lockdowna objavila je i globalna konzultantska kuća HVS, koja čak preporuča mjerenje tjelesne temperature gostima odmah pri dolasku u hotel. Gostu bi se trebao dezinficirati kofer, osigurati i maska u slučaju da je nema.

Preporuča se online prijava gostiju, da se smanji kontakt na recepciji. Poželjno je punjenje svake druge sobe, kako bi se osigurala distanca između gostiju. Restorani trebaju prepoloviti broj stolova, gosti na obrok smiju doći samo kad dobiju obavijest da je njihov stol slobodan, najbolje bi bilo ograničiti se na a la carte ponudu restorana.

Osoblje treba minimalno komunicirati s gostima, treba koristiti jednokratne salvete, gostima na raspolaganju moraju biti spremnici za dezinfekciju ruku, kao i maramice za čišćenje mobitela i kartica. Za zaposlenike, preporuča se dnevna zamjena uniforme, koje uključuju jednokratne maske i rukavice.

“Dodatna edukacija i informiranje zaposlenika, ali i gostiju o novim pravilima bit će sastavni dio uspjeha ove sezone”, smatra Zenzerović. Piše