Frano Missia (92) izlagao je s Picassom, a još slika svaki dan redovito izlaže

318

frano massaSlikar Frano Missia, nakon burnog života u Europi i SAD-u, vratio se u svoju Dalmaciju i rodni Split. Prvi put oženio se tek u 87. godini.

Frano Missia (92) vjerojatno je najstariji aktivni hrvatski slikar i jedan od onih ljudi za koje se kaže da je “slijedio svoju zvijezdu”. Jer rodio se i škole završio u Splitu, studirao u Zagrebu, preselio se u Pariz, gdje ga je vukla ljubav prema umjetnosti, živio je i u Münchenu, a onda i u New Yorku, gdje je 19 godina predavao na NY City University te slikao. Sa svojih putovanja uvijek se vraćao u Split, gdje živi posljednjih godina nakon teške ozljede kuka.

– Što se tiče umjetnosti, prva ljubav bila je muzika, družio sam se s muzičarima i počeo svirati saksofon. U taj sam se instrument zaljubio slušajući jazz orkestre u splitskom hotelu Park na Bačvicama i u hotelu Matić, kasnije kavani Central, prije talijanske okupacije – prisjetio se Missia.

Htio je drugačije

Počeo je Frano svirati s Kaštelanskom limenom glazbom, a nakon Drugog svjetskog rata postao i saksofonist u orkestru tadašnje mornarice. Na nesreću, dobio je tešku bolest pluća koju je jedva preživio i više nikad nije mogao zasvirati saksofon.
– Nakon toga počeo sam studirati Strojarstvo u Zagrebu. Ondje su me upisali jer nije bilo gužve kao na Arhitekturi, gdje sam ja htio, a sestra mi Beba krenula je na medicinu, što se sviđalo našem ocu. No mene je vukla arhitektura i likovnjaci s kojima sam se počeo družiti, a usporedo sam upisao i scenografiju na Kazališnoj akademiji te je tu nastala prekretnica u mojem životu ka slikarstvu – rekao je Missia.

Počeo u Parizu

Želeći učiti nešto novo o scenografiji i umjetnosti, Frano je krajem 50-ih godina prošlog stoljeća otišao živjeti u Pariz. Tamo je zarađivao kao inženjer strojarstva, a upisao je privatnu slikarsku akademiju. Ušao je u udrugu L’Association des Arts Plastiques, koji su mu priređivali izložbe, jednom u istom paviljonu u kojem je izlagao i Picasso. Slikao je noćne motive Pariza, a prvu sliku kupio mu je Grad Pariz. Živio je kratko i u Münchenu, a onda se otisnuo “preko Velike bare”.

Zaveo je optimizam

– U Ameriku sam otišao nakon što sam čuo da traže inženjere iz Europe jer su planirali na Mjesec. Odlučio sam se za New York, grad pun umjetnosti i u 42. godini sam upisao NY City University, Odjel slikarstva, kiparstva i grafike. Ubrzo sam tamo dobio mjesto predavača. Iako mi engleski nije bio savršen, tamo sam radio sve do umirovljenja – dodao je Missia.

frano massa1

Frano život dijeli sa suprugom Jelenom (56), profesoricom francuskog, kojoj je vratio volju za životom nakon teške obiteljske tragedije koju je doživjela izgubivši supruga i sina u prometnoj nesreći.
Opčinila ga je nakon što mu je organizirala izložbu, a nakon poduljeg udvaranja 2012. godine, uspio ju je zavesti svojim optimizmom, ljubavlju prema životu i šarmom te se Frano prvi put oženio kao 87-godišnjak.

Jedrenje i skije

– Možda sam dugovječan jer sam vegetarijanac, ali znam pojesti i koju ribicu. Alkohol ne pijem, a jedrenjem sam se bavio do prije koju godinu. Bio sam i žestoki skijaš u Kanadi i Americi. Danas slikam svaki dan, sat i pol, dva.No kako sam ozlijedio kuk, to mi zadaje probleme. Starijim ljudima preporučujem: ‘Bavite se svime što volite’ – zaključio je neumorni umjetnik Missia.

Pred oltar stao u 87…

Suprugu Jelenu (56), profesoricu francuskog jezika, upoznao je kad mu je organizirala izložbu u Splitu. Dugo joj se udvarao, a ona je pristala 2012., kad je Frano prvi put u životu stao pred oltar i oženio se. Ona mu je danas najveća podrška, a zajedno sudjeluju u društvenom i kulturnom životu Splita. Frano redovito izlaže svoje likovne i kiparske radove. piše