GODINE NISU VAŽNE, ALI SU BITNE!

94

GODINE NISU VAŽNE, ALI SU BITNE! Udruga KAS iz Siska je prošle godine sklopila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s posredničkim tijelima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva za provedbu projekta „Godine nisu važne“, financiranog u sklopu Poziva „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ jačanja sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprijeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

          Kroz 30 mjeseci, udruga će organizirati cijeli niz aktivnosti koje kroz radionice, predavanja, te tribine unaprjeđuju kapacitete organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

O realizaciji radionica i aktualnostima na terenu razgovarali smo s voditeljem ovog EU Projekta Daniela Pavlića.

Sisačko-moslavačka županija u kojoj provodite Projekt, doživjela je katastrofalan potres. Jeli ta katastrofa poremetila provođenje projekta „Godine nisu važne“?

Ne samo da je potres poremetio početak provedbe našeg Projekta, nego nas je stalno usporavala krizna situacija uzrokovana virusom covid-19. Naime, naše aktivnosti su usmjerene baš za tu skupinu koja je najviše ugrožena. No, raditi se mora, tako da smo se prilagodili uvjetima i krenuli nakon priprema u rad s našim korisnicima. Sve ove krizne situacije su dovele do ugrožavanja mentalnog i psihičkog zdravlja, stoga smo u koordinaciji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, koja nadzire naš Projekt, odlučili provoditi za početak radionice koje se bave upravo tom problematikom. Krenuli smo u ona najugroženija područja naše županije koje je doslovno potres rasturio.

  Kakva je situacija na terenu? Koliko ste radionicama uspjeli realizirati ono što ste zamislili u Projektu?

Bio je to pun pogodak! Upravo su te radionice našim umirovljenicima bile kao melem na ranu. Željni razgovora, dočekivali su nas širom otvorenih srca. Topla riječ, pa i zagrljaj je terapija koja i više nego potrebna.

Na žalost ovaj potres je otkrio jednu zaboravljenu Baniju, regiju u kojoj se nije ništa posebno ulagalo posljednjih 30 godina. Ovdje je većinom starije stanovništvo, usamljeno u praznim selima. Nebriga institucija, te skromnost tih ljudi koji ne traže ništa od države, pa i na neki način zabrinjujuća „inertnost“ zbog stava da su ionako zaboravljeni. Naše radionice su stigle u pravi čas, tako da na ovom području tek otkrivamo pravu psihološku sliku umirovljenika.

Ima li razlike među urbanom i ruralnom slikom korisnika?

Ima. Lakše nam je u ruralnom dijelu naše županije približiti se umirovljenicima jer su željni priče. Nelagoda je kada tražimo dokumente koji dokazuju da su umirovljenici budući da nam je to neophodna dokumentacija za pravdanje Projekta prema Zakladi za razvoj civilnog društva i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koji su nam posredničko tijelo za realizaciju ovog EU Projekta. Najčešće umirovljenici ruralnog kraja ne žele da im vidimo iznose mirovine, a nas svakako to i ne zanima, bitno nam je da imaju status umirovljenika, a upravo rješenja ili odresci od mirovine to dokazuju. U urbanim sredinama je to puno lakše budući da dosta umirovljenika sudjeluje već u nekim EU projektima, pa znaju tu proceduru. Zajedničko je svima da dosta ispaštaju zbog prestanka društvenog života uslijed epidemioloških mjera budući da su zdravstveno ugrožena skupina. Našim radom u manjim skupinama, pokušavamo nadoknaditi taj gubitak, a dolaskom ljepšeg vremena, radujemo se brojnih radionicama na otvorenome.

Što ste još pripremili? Kako će se nastaviti realizacija projekta „Godine nisu važne“?

Osim psihološke podrške kroz radionice o psihičkom i mentalnom zdravlju, te radionica socijalnih i emotivnih vještina, lagano smo krenuli i s radionicama o važnosti tjelovježbe. Već smo odradili nekoliko radionica aranžiranja cvijeća i vrtlarstva jer takve radionice sprječavaju usamljenost. Uskoro ćemo imati i ostale radionice kao što su o preventivi zdravlja, rada na računalima, Internet bankarstvu, a i sama tjelovježba je bitan segment naših aktivnosti za poboljšanje kvalitete života umirovljenika.

Početkom jeseni ćemo organizirati konferenciju o aktivnom starenju s mnoštvom gostiju koji će sudjelovati na tribini. Uz sve to ćemo imati i druženja umirovljenika s našim volonterima pa će uz društvene igre saznati još mnoštvo zanimljivosti o radu naše udruge od terapijskog jahanja za djecu do rada volontera s našim konjima. Osim toga će se organizirati izleti za umirovljenike, te okrugli stolovi u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih koji se obilježava 1. listopada.

Iako je cilj u ovih 30 mjeseci raditi s 250 umirovljenika, mi smo u prva tri mjeseca već radili sa 120 umirovljenika. Projekt je potreban našim korisnicima i nastavkom provedbe ćemo doći u sve krajeve naše županije.

Projekt „Godine nisu važne“ provodi udruga KAS iz Siska, zajedno s partnerima Agencijom lokalne demokracije Sisak, Gradskim društvom Crvenog križa Sisak, Udrugom invalida rada grada Siska te Gradom Siskom.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020., a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.082.997,65 kuna. piše Mira Čokić