Hrvate zaludio dukat ‘Bečka filharmonija’: Vrijedi 9000 kn!

541

zlatnik becke filharmonije

Taj zlatnik je zapravo jako dobro izreklamiran proizvod. 
Philharmonikeri se kuju u raznim veličinama, a najveći od njih je ujedno i najteži novac ikada iskovan u Europi. Sastoji se od punih 31 kilograma zlata.

 

Vrijednost zlatnika ‘Bečka filharmonija’ inače je jednaka vrijednosti zlata, ali on nekad postiže od pet do deset posto veću vrijednost zbog popularnosti, ispričao nam je diplomirani arheolog i numizmatičar Borna Barac. 

Zlatnike ‘Bečka filharmonija’, originalnog naziva Philharmonikeri, kuje i prodaje Austrijska nacionalna banka, a upravo ih je ona i svjetski popularizirala. Naime, Barac smatra da navedeni zlatnik nema značajnu numizmatičku vrijednost u odnosu na druge zlatnike i novčiće, ali jako je popularan jer puno ljudi zna o čemu govori slikovni prikaz na novčiću. 

– Taj zlatnik je zapravo jako dobro izreklamiran proizvod. Philharmonikeri se kuju u raznim veličinama, a najveći od njih je ujedno i najteži novac ikada iskovan u Europi. Sastoji se od punih 31 kilograma zlata – objasnio je Barac. 

zlatnik becke filharmonije1

Dodao je i kako osim zlatnika ‘Bečka filharmonija’, jedni od najpopularnijih novčića koji se prodaju su i četiri dukata težine 14 grama, s likom Franje Josipa i godinom 1915. iako se počinju kovati tek šest godina kasnije, odnosno 1921. Istaknuo je i kako u svijetu postoji još nekoliko novčića iznimne vrijednosti.

Primjerice, u Južnoj Africi kuje se zlatnik Krugerrand od unce, dok je u Australiji iznimno popularan zlatnik Kookaburra. Investicijsko zlato posljednjih je godina sve popularnije u Hrvatskoj. Ulaskom u EU, Hrvatska je prihvatila poreznu politiku prema kojoj je ta vrsta zlata oslobođena plaćanja PDV-a, što je i jedan od glavnih razloga masovne popularizacije. Hrvate koji kupuju zlato najviše interesiraju zlatnici od unce, poput ‘Bečke filharmonije’ te različite zlatne poluge. 

Prema podacima Auro Domusa, najveće domaće kompanije za proizvodnju i trgovinu metalima, kupci najčešće kupuju dukate vrijednosti od 1100 pa do 4000 kuna. Najvredniji proizvodi u njihovoj ponudi su poluge od kilograma čija cijena može biti do čak 280.000 kuna.

Dodali su i da je dobra vijest za Hrvate najava Hrvatskog novčarskog zavoda kako će izraditi seriju proizvoda od investicijskog zlata koji bi se mogli prodavati u drugoj polovici godine.  piše